Цените на храните вероятно ще продължат да се повишават през 2021 г.

Протекционистичните мерки също увеличават пазарната стойност на продукцията

07.01.2021 | 23:45 Редактор: Юлия Христова
Цените на храните вероятно ще продължат да се повишават през 2021 г.

Глобалните цени на храните достигат шестгодишен връх през декември и вероятно ще продължат да се повишават през 2021 г., увеличавайки натиска върху бюджетите на домакинствата, докато гладът в световен мащаб нараства.

Измерителят на Организацията на обединените нации за цените на храните се повишава с 18% от май насам, тъй като неблагоприятните метеорологични условия, правителствените мерки за защита на доставките и силното търсене помогнаха за нарастване на цените на селскостопанските стоки от зърнени култури до палмово масло. Цените вероятно ще се повишат допълнително, заявиха от Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, цитирани от Bloomberg.

Скокът заплашва да стимулира по-широката инфлация, която би затруднила централните банки да осигурят повече стимули за укрепване на икономиките, като същевременно раздвижва спомените за кризата с цените на храните преди десетилетие. Това е лоша новина за потребители, чиито доходи са намалени от кризата от Ковид-19, и добавя към опасенията относно глобалната продоволствена сигурност, която е засегната от конфликти и влошените метеорологични условия.

"В този момент виждаме повече фактори, които тласкат световните цени на храните нагоре“, каза Абдолеза Абасиан, старши икономист във FAO.

Протекционистичните мерки също увеличават пазарната стойност на продукцията, като аржентинските фермери планират протестна стачка, след като правителството прекрати лицензите за износ на царевица, докато пшеничният гигант Русия ще ограничи износа на зърно от средата на февруари, за да укроти инфлацията на храните.

Цялата статия четете на bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ
преди 3 години
но как ще живеят социално слабите хора ми то сит на гладен не вярва Сигнализирай за неуместен коментар