България сред водещите страни по разходи за храна в ЕС

На дъното на класацията са Люксембург и Ирландия с дял под 9%

29.12.2020 | 19:13 Редактор: Юлия Христова

През 2019 година домакинствата в Европейския съюз са похарчили близо 960 млрд. евро за храна, показват данни на Евростат. Това е 13% от общото потребление на всички граждани в ЕС. 23.5 на 100 са домакинските разходи – вода, електричество, газ и жилищни харчове. Разходите за транспорт са малко над 13%.

Най-много пари за храна харчат румънците, които дават около една четвърт от бюджета си, следвани от гражданите на Литва с 20%. България е на четвърто място и отделя около 19% за хранителни стоки. На дъното на класацията са Люксембург и Ирландия с дял под 9%. 

Десислава живее със съпруга си и малкото им дете. Предпочита да пазарува веднъж седмично и казва, че едната заплата в семейството се харчи изцяло за храна.  

"Минимумът на седмица без месото и хляб, защото те са основните неща, които пазарувам от по-малките магазини, или от месарници... оставям над 100, 120 лева задължително всяка седмица за обикновени неща, които всеки нормален трябва да си купи", обясни тя.  

Семейството ѝ определя строго бюджета си и се стреми да купува качествени продукти, но така сметката скача още повече.

"Майка ми е в чужбина, при тях е доста по-евтино. В Германия определено е по-евтино. Аз съм живяла също в Италия, доста по-евтино е", допълни жената. 

По-евтино и оскъдно пазаруват възрастните хора - като Цветанка Спасова.

"Пазарувам зеленчуци, плодове, за всеки ден. По празниците – мандарини, хляб, това е", сподели тя.

Заради цените и качеството на стоките Стефан заминава да живее в Германия.  

"Там дори и синът ми е с мен и той се очудва, че всичко в сравнение със заплатите, които получаваме, всичко е много евтино. За разлика от България", посочи мъжът. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Д.ИВАНОВА
преди 3 години
Храната,която предлагат големите вериги магазини няма качество и контрол.Изхвърля се голямо количество,което бездомните кучета и котки отказват да консумират.Хляба ,който ни продават е от ФУРАЖНА ПШЕНИЦА -скъп и некачествен,колбасите,млечните продукти -също. За това боледуваме Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 2
Novinar
преди 3 години
Ako az sam do Vili shte zabravqt kvo da kaja. Le Le mnogo krasiva kakichka... Сигнализирай за неуместен коментар