Мексико предложи политическо убежище на Асандж

Президентът Обрадор приветства решението на британски съд

05.01.2021 | 09:30 Редактор: Ралица Братанова
Мексико предложи политическо убежище на Асандж

Мексико предложи политическо убежище на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, след като британски съд отхвърли искането на американските власти за екстрадирането му в САЩ, предаде Франс прес.

"Ще поискам от външния министър да предприеме необходимите действия за отправяне на искане към британското правителство за освобождаване на Асандж във връзка с предоставянето му на политическо убежище в Мексико", заяви мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.

"Готови сме да предоставим убежище (на основателя на разобличителния сайт "Уикилийкс") и поздравяваме британското правосъдие за взетото решение", каза още Лопес Обрадор.

По-рано вчера британски съд отхвърли искането на САЩ за екстрадиране на Асандж. В Съединените щати той може да бъде осъден на 175 години затвор заради това, че е разпространил над 700 хиляди класифицирани документи във връзка с военни и дипломатически дейности на САЩ, най-вече в Ирак и Афганистан.

Мексико разполага с дълга традиция за предоставяне на политическо убежище, отбелязва АФП, цитирана от БТА. Бившият боливийски президент Ево Моралес се подслони в Мексико през ноември 2019 г., след като се оттегли от поста.

Американското министерство на правосъдието изрази днес разочарование от отказа на британски съд да разреши екстрадицията на основателя на "Уикилийкс" в САЩ, предаде Франс прес.

"Продължаваме да настояваме за екстрадирането на Асандж в САЩ", заяви министерството.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК