Съд в Лондон отказа екстрадицията на Асандж в САЩ

Създателят на WikiLeaks е с повдигнато обвинение за шпионаж

04.01.2021 | 14:48 Редактор: Ивет Арабова

Окръжният съдия Ванеса Барайцер от Централния наказателен съд в Лондон съобщи, че Джулиан Асандж няма да бъде екстрадиран в САЩ, където има повдигнато обвинение в шпионаж.

Очаква се в сряда адвокатът на Асанж да подаде молба за освобождаването му под гаранция.

 Решението на съда в Лондон беше посрещнато с бурни овации от привърженици на дейността на Асандж. Съдия Ванеса Барейтсър блокира исканата от Вашингтон екстрадиция, заради опасение за психичното здраве на създателя на "Уикилийкс".

Тя подчерта - има достатъчно доказателства, че той е склонен да отнеме живота си. СНХ – Крейг Мъри, активист за човешките права

"Това е един много емоционален ден за всички нас, които работихме с Джулиан през цялото това ужасно време. Удовлетворени сме, че той скоро ще бъде свободен човек", коментира Крейг Мъри.

В сряда адвокатът на Асандж ще внесе молба за освобождаването му под гаранция. Битката за свободата му обаче не е приключила. Вашингтон има 14 дни да обжалва решението и се очаква да го направи.

Ако бъде екстрадиран в Съединените щати, Джулиан Асандж ще бъде съден за разпространението на огромни масиви поверителни американски военни архиви, свързани с войните в Афганистан и Ирак, както публикуването на дипломатически документи. Защитниците на Асанж са на мнение, че евентуалната му екстрадиция представлява сериозна заплаха за работата на журналистите.

Политици също застанаха на негова страна. Джулиан Асандж беше арестуван през април 2019 г., след като седем години се укриваше в посолството на Еквадор в Лондон, където беше потърсил убежище.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Bloomberg/Luke MacGregor

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
браво/1
преди 3 години
Това е съд, а не да му свирнат и да козирува. Сигнализирай за неуместен коментар