Лекари съветват: Сменяйте маската по-често в студеното време

Те препоръчват на всеки 30 минути да оставяме лицето да диша

04.01.2021 | 09:53 Редактор: Ивет Арабова
Лекари съветват: Сменяйте маската по-често в студеното време

При мразовито време трябва да сменяте маските по-често от обикновено и на всеки 30 минути трябва да оставяте лицето си да диша, за да се избегнат кожни проблеми, съветват лекари. Носенето на маска на открито е необходимо само когато сте сред голям брой хора, в други случаи можете да дишате свеж въздух, заявиха лекари пред РИА Новости.

"При много студено време трябва да сменяте маската по-често от обикновено, трябва да оставяте лицето си да диша поне веднъж на половин час“, каза Николай Арсентиев, началник на медицинско-диагностичния отдел на клиниката по кожни и венерически заболявания в университета "Сеченов”.

Той обясни, че носенето на маска в студено време има вредно въздействие върху състоянието на кожата, тъй като създава "парников ефект”, появява се известна кондензация поради разликата в дишането и температурата на външния въздух. Но тъй като в настоящата реалност е невъзможно да откажете маската, трябва да обърнете повече внимание на кожата си.

Ако възникнат проблеми, по-добре е да се консултирате със специалист дерматолог, който ще ви посъветва за правилните средства. Не се препоръчва да купувате самостоятелно кремове или лосиони в аптеките, тъй като само лекар може да определи причините за кожните ви проблеми и да избере необходимите продукти за грижа, каза Арсентиев.

Според него, преди да сложите маската, можете да нанесете лек крем, но той трябва да бъде съобразен с типа на кожата ви.

Докторът на медицинските науки и ръководител на катедрата по вирусология на RMANPO Елена Малинникова отбеляза, че на улицата, ако човек не е в тълпа, може да се движи и без маска, особено през зимата, тъй като вирусът не лети във въздуха просто така, предава БГНЕС.

“Дишането на чист въздух без маска на улицата е възможно и необходимо. Но там, където има тълпа от хора, е необходима маска. Тя наистина защитава”, подчерта Малиникова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Много е яко като ти навали маската Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Щото лятото на жегата като ни се изпоти лицето от този "шал" не се получава парников ефект... И задух може да получим освен това. Все си е вредна маската. Сигнализирай за неуместен коментар