Ердоган обеща турска ваксина срещу Ковид-19 до края на април

Анкара води преговори с Германия за съвместно производство

02.01.2021 | 17:25 Редактор: Искра Ангелова
Ердоган обеща турска ваксина срещу Ковид-19 до края на април

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обеща до края на април страната да има своя ваксина. Ердоган говори чрез видеовръзка на церемония по откривануето на моста Кьомюрхан в източна Турция.

"2020-та беше трудна година и за нашата страна, и за човечеството. Трябваше да носим бремето на пандемията във времена на сериозни предизвикателства в сферите на сигурността и икономиката. Превързахме раните на нашата нация и 2021-ва ще бъде нова година във всеки смисъл. Вярвам, че ще преодолеем епидемията с ваксините, които внасяме, а най-много до края на април ще имаме и наша собствена ваксина. След като преборим корона вируса, ще можем да се фокусираме върху основните ни цели".

Турският президент Ердоган съобщи, че Анкара води преговори с Германия за съвместно производство на ваксина срещу коронавируса. Турция и германската компания BioNTech, която е собственост на германския гражданин от турски произход Угур Шахин, сключиха сделка за до 30 милиона дози от ваксината, а на 30 декември в Турция пристигна първата пратка от ваксината CoronaVac на китайската компания SinoVac, информира "Труд".

Турция регистрира 15 заразени с новия бързо разпространяващ се щам на коронавируса и наложи забрана за влизане на британски граждани. В момента в страната е наложена карантина, която е в сила от новогодишната нощ и ще продължи до 5 часа сутринта на 4 януари.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК