Българка разказа за строгите мерки в Израел и как протича ваксинирането

Страната е шампион по ваксиниране срещу вируса

31.12.2020 | 19:20 Редактор: Тодор Петров

Израел стана по-различен пример в борбата с коронавируса. Новогодишната нощ ще бъде посрещната под строга карантина, със сериозни глоби за нарушителите и дронове, които следят за мерките. Страната е шампион по ваксиниране срещу вируса. 

Българи там също вече са се имунизирали. Новогодишна нощ в условията на пълна карантина ще посрещне Рина Бакалова, която от 30 години живее в Израел. 

"Има пълна забрана тази вечер и няма право никой да излиза на гости", казва Рина, която е председател на Българския културен институт в Ерусалим. 

От неделя тя се съобразява с въведения вечерен час в страната - 18 ч., след който не може да е на повече от километър от дома си. За тази вечер ограниченията са още по-сериозни. 

"За тази вечер предупредиха, че полицията много сктриктно ще следи. Дронове, камери", споделя Рина. 

Самата тя обаче разказва, че се чувства сигурна с тези мерки. А откакто започна масовата ваксинация в страната преди две седмици, членове на нейното семейство вече са се имунизирали, сега е неин ред.

"Отивам да си сложа ваксина. Синът ми вече е ваксиниран", посчва сънародничката ни.

От вчера на ваксинация подлежат всички възрастови групи. Страната е на първо място по брой ваксинирани с препарата на Pfizer/BioNTech на глава от населението в света. 

"Над 150 000 души на ден! За 11 дни бяха ваксинирани почти 800 000 души. Благодаря на медицинските екипи за трудната и важна работа, и че винаги са с усмивка", заяви министърът на здравеопазването в Израел Юли Еделщайн.

И в Израел има кампания против имунизацията, но най-изявените лекари обяснили, че няма опасност от ваксината. 

Глобите за неспазване на мерките са доста солени. Ако някой организира нерегламентирано събиране на гости, ще трябва да плати около 1200 евро, а участниците - по 120 евро.

Вижте повече в репортажа 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Там освен мерки, има и ефективен, реален контрол. Затова има и ефект от мерките. Сигнализирай за неуместен коментар