Огромен скок на убийствата в десетте най-големи града на САЩ

Пандемията създава нови пречки пред разрешаването на делата

29.12.2020 | 17:10 Редактор: Искра Ангелова
Огромен скок на убийствата в десетте най-големи града на САЩ

Американската полиция изпитва затруднения при разследването на убийствата. Това е така, защото броят на насилствените смъртни случаи нараства, а пандемията на Ковид-19 създава нови пречки пред разрешаването на делата, пише The Wall Street Journal.

За 11 месеца на 2020 г. броят на убийствата в десетте най-големи полицейски управления на страната се е увеличил с почти 40% в сравнение със същия период на миналата година. В същото време процентът на разкриване в намаля средно със 7 пункта - до около 59%.

Внезапното нарастване на броя на насилствените смъртни случаи, които обхванаха Съединените щати след намаляването на националните нива на убийства от началото на 90-те години на миналия век, шокира детективите, твърдят някои полицаи. Те се оплакват, че коронавирусът усложнява процедурата на разпитите лице в лице и улеснява маскираните заподозрени да избегнат ареста.

Освен това в някои общини доверието в полицията е спаднало заради протести срещу полицейската работа в цялата страна. В резултат на това свидетелите не са склонни да си сътрудничат с представители на закона и реда, отбелязва вестникът, цитиран от "Фокус".

"Когато към Ковид се добавиха граждански вълнения, почувствах със съжаление, че 2020 г. е идеалната буря", каза пред изданието Брендън Динихан, ръководител на отдела за разследване в полицията в Чикаго. 

Според него насилието на бандите, вечен проблем на града, е основната причина за увеличаването на броя на убийствата и тези случаи са трудни за разрешаване поради липсата на свидетели, които са готови да осъществят контакт с представители на закона.

Във Филаделфия възможността да носят маски, без да предизвикват подозрения, даде смелост на някои престъпници и им помогна да избегнат последствията. Дори когато камерите за наблюдение записват престъпленията им, каза пред The Wall Street Journal Бенджамин Ниш, заместник-комисар на полицията в града.

Помощник-началникът на полицията в Хюстън Мат Слинкард заяви, че социалното дистанциране затруднява призоваването на свидетели, разследването на местопрестъпленията и посещенията по домовете. Отделът за убийства в най-гъсто населения град на Тексас е пострадал от първата вълна на коронавируса в края на пролетта, каза той, тъй като някои детективи бяха принудени да излязат в карантина и да забавят разследванията си.

В самото начало на пандемията, по време на строгата изолация, е регистриран ръст на убийствата, свързани с домашно насилие. Но в последно време повишаването на този показател се дължи на престрелки между местни банди, отбелязва Слинкард.

Убийството на Джордж Флойд от полицията в Минеаполис е подкопало доверието в правоприлагащите органи. Това се отнася особено за чернокожите американци, каза Чък Уекслър, изпълнителен директор на аналитичния форум Police Executive Research в интервю за изданието.

Междувременно сега много семейства трябва да чакат по-дълго за разкриването на убийствата на своите близки. 34-годишният син на Бренда Сойер беше застрелян в северозападната част на Филаделфия в началото на лятото. Но до този момент няма нито един арест по това дело.

"Искам онзи, който е направил това, да бъде изправен пред съда, защото е отнел живота на сина ми", каза 67-годишният Сойер. "Не се чувствам спокойна, защото този човек е на свобода".

Вероятно ще са необходими години, за да се проучат причините за скока на убийствата в цялата страна през 2020 г. Но полицията възлага част от вината върху икономическия и психологически стрес, с който хората се сблъскват по време на пандемията.

Освен това, в опит да спрат разпространението на коронавирус в затворите, някои щати освободиха затворници. Според някои полицаи това може да е допринесло за увеличаването на броя на убийствата. В същото време местните власти настояват, че са освободили само онези, които не са извършили насилствени престъпления.

Летните протести срещу полицейската бруталност и расизма понякога се съпровождаха от грабежи и жестоки сблъсъци между протестиращите и органите на реда. След това броят на убийствата също се е увеличил в много градове, обръща внимание The Wall Street Journal.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК