Почина един от кралете на модата - френският дизайнер Пиер Карден

Той е издъхнал тази сутрин в Американската болница

29.12.2020 | 15:13 Редактор: Юлия Христова

На 98 години почина един от кралете на модата - френският дизайнер Пиер Карден. Той е издъхнал тази сутрин в Американската болница в парижкото предградие Ньой. Френският моделиер от италиански произход беше един от най-влиятелните в последните десетилетия.

Списание "Поан" го нарича "гений на стила и бизнеса, визионер, изключителен покровител на дизайна и последният монумент на френската висша мода".

Той е основателят на прет-а-порте. В началото на кариерата си залага на семплата конфекция. Дизайнът му става иновативен, абстрактен и не се страхува да експериментира. Дизайнер с футуристична естетика, Пиер Карден постига голям успех като създава рокля тип балон.

Залага на иновативни материали, цветове и фигури, създава елипсовидни панталони, цветни и трапецовидни палта. Очарован от завладяването на Космоса, Карден изобретява първите унисекс костюми. Създава и първата колекция за мъже. 

"Не ми се умира. Постигнах всичко. Обиколих света, събрах мъдростта на първите интелектуалци на моето време, срещнах се с Пикасо”, сподели дизайнерът преди време.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК