Исторически момент в Европа: При над 14 млн. заразени ваксинацията започна

Първи бяха медицински работници в столицата на Унгария Будапеща

27.12.2020 | 14:20 Редактор: Радостина Димитрова

Исторически момент в Европа - при над 14 милиона заразени на континента и 335 хиляди жертви масовата ваксинация в целия Съюз започна. Първи се имунизираха в Унгария и Германия, а в провинция Бавария поставянето на препарата спря заради проблем с охлаждането му. В Чехия и Гърция сред първите ваксинирани бяха политици.

Начало Ваксинацията в Европейския съюз започна първо от Унгария - още вчера. Първи бяха медицински работници в столицата Будапеща.

В Германия също първата ваксина на Pfizer и BioNTech беше сложена вчера - на 101-годишна жена от старчески дом. Официално обаче масовата ваксинация в страната започна в 7 часа сутринта.

А в съседна Гърция кампанията стартира преди малко - първо от медицинска сестра от спешно отделение в една от атинските болници и възрастен мъж от дом за стари хора. А след тях ще бъдат ваксинирани и лидерите на държавата.

Първи в целия съюз трябва да се ваксинират хората на първа линия, както и обитателите на старческите домове и хората, които се грижат за тях. 

В съседна Гърция част от първите 100 ваксини са за 29-годишна медицинска сестра, мъж от старчески дом, а след тях - за президента, премиера, председателя на парламента, както и висши духовници. Медиите нарекоха случващото се "Коледа на свободата". 9750 са ваксините, пристигнали в страната. Те се охраняват от общо 3500 полицейски служители, хеликоптери и дронове в центровете за ваксинация 24 часа в денонощието. Имунизацията на медицинския персонал ще започне официално на 29 декември. Около 40 на сто от гърците ще се ваксинират, сочи проучване.

101-годишната Едит Квойцала от старчески дом в Халберщат стана първата жителка на Германия, ваксинирана срещу коронавируса вчера. Ваксинирани бяха и още хора от дома, и персонала. Официално ваксинацията в Германия започна тази сутрин в 7 часа. Налични са 9750 дози. В Германия са създадени общо 442 центъра за ваксинация. Първата група, която е приоритетна в страната, е от около 8,6 милиона души. Пенсионерите ще бъдат информирани за ваксината и по пощата.

Първата партида с 19 500 ваксини срещу коронавируса пристигна във Франция с хладилен камион от Белгия. Първите ваксинирани бяха възрастни хора в домове в Севран и Дижон. Първият етап на имунизационната кампания в страната предвижда да бъдат имунизирани 1 млн. души. Напролет процедурата ще стане достъпна за по-широка група от населението, а към лятото трябва да обхване 15 млн. души.

Първите 10 000 дози вече са разпределени в 72 болници из Полша. От 15 януари в страната започва записването за ваксиниране на всички желаещи. За целта ще бъдат създадени 8000 имунизационни пункта. Всеки ваксиниран ще получи справка или електронен код, потвърждаващ факта на ваксинацията, с което той ще има възможност да не спазва много от действащите ограничения.

А целта е на следващите етапи от ваксинацията да се имунизират 70 на сто от всички 446 милиона жители на Съюза. Междувременно ръководителят на "Европол" предупреди за опасност от измами с фалшиви ваксини срещу коронавирус.

Вече има сигнали за продажба на ваксини в социалните мрежи, както и опити за кражба на препарата.

Великобритания, която първа започна масовата ваксинация с препарата на Pfizer, вече се готви за ваксината от британско-шведската компания AstraZeneca от 4 януари.

А Европейската агенция по лекарствата трябва да реши и за втората ваксина - тази на Moderna, дали да бъде допусната до европейския пазар.

А междувременно в Съединените щати, където започна имунизацията с препарата на Moderna, вече има случай на остра алергична реакция. Става дума за лекар в Бостън, Масачузетс. Било му е инжектирано антиалергично лекарство и след това е бил настанен за преглед в болница. Вече е добре.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК