Lufthansa доставя 80 тона плодове и зеленчуци на Великобритания

Германският авиопревозвач заяви, че транспортира товар от маруля, карфиол, броколи, ягоди и цитрусови плодове

24.12.2020 | 06:30 Редактор: Юлия Христова
Lufthansa доставя 80 тона плодове и зеленчуци на Великобритания

Lufthansa ще достави 80 тона плодове и зеленчуци на Великобритания, за да помогне за възстановяването на наличностите в британските супермаркети на фона на опасенията, че премахването на френската блокада няма да предотврати недостига на основни хранителни стоки и продукти, пише Guardian. 

Германският авиопревозвач заяви, че транспортира товар от маруля, карфиол, броколи, ягоди и цитрусови плодове, като обмисля дали да организира допълнителни специални товарни полети, за да отговори на търсенето.

Lufthansa допълни, че нейният товарен самолет B777 Freighter ще пристигне на летище "Донкастър" в Шефилд днес. Авиокомпанията организира полета, след като британските супермаркети и техните доставчици бяха принудени да търсят алтернативни начини да запълнят рафтове поради блокирането на хиляди камиони и микробуси на границата в Дувър.

Търговците на дребно предупредиха във вторник, че превозните средства ще трябва да бъдат пуснати в рамките на 24 часа или ще бъде причинен огромен недостиг на пресни продукти, включително марули, домати, цитрусови и меки плодове, както карфиол в магазините от 27 декември.

Андрю Опи, директорът на отдел "Храни и устойчивост" към Британския консорциум за търговия на дребно, заяви в сряда, че проблемите могат да останат нерешени и след премахването на блокадата, пише bloombergtv.bg.

"Това е добра новина за потребителите, тъй като френските граници вече са отворени, но е важно камионите да се придвижват през границата възможно най-бързо. Докато забяването не бъде изцяло изчистено и веригите за доставка не се нормализират, ние очакваме проблеми с наличностите на някои пресни стоки.“

Повече от 4000 камиона и още хиляди други малки микробуса чакаха да преминат Ламанша след двудневната френска забрана за товарни превози средства, пристигащи от Великобритания.

Браншови организации за доставка на хранителни продукти предупредиха, че потенциалното прекъсване може да доведе не само до проблеми с доставките след Коледа, но и до логистични сътресения през януари - краят на преходния период на Brexit.

По всичко личи, че ще отнеме дни да бъде преодоляно забавянето на доставките въпреки вдигането на забраната за преминаване, тъй като водачите са длъжни да се тестват за Covid, преди да бъдат допуснати на френска територия

Докато някои рафтове с пресни храни могат да изглеждат празни през следващите дни, търговците на дребно призоваха купувачите да не се паникьосват. От британския магазинерски бранш поясниха, че все още има достатъчно храна, тъй като традиционните коледни ястия като картофи, моркови, брюкселско зеле и пащърнак се отглеждат до голяма степен в Обединеното кралство, като в допълнение се очаква постъпването на доставки на дълготрайни стоки като консерви и пакетирани храни.

 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК