В блокираната Великобритания: Излишък на сьомга, недостатъчно плодове

Страната купува повече от половината от свинското си месо и част от говеждото от чужбина

22.12.2020 | 13:07 Редактор: Ивет Арабова
В блокираната Великобритания: Излишък на сьомга, недостатъчно плодове

Твърде много агнешко и сьомга, но не и достатъчно плодове и зеленчуци - с блокирани ключови транспортни връзки до континентална Европа и възможност за Brexit без сделка, способността на Великобритания да произвежда собствена храна отново е в центъра на вниманието, предава Bloomberg.

Докато часовникът напредва и коледно-новогодишните празници наближават, ето как изглежда веригата за доставки на храна в Обединеното кралство:

Плодове и зеленчуци

Великобритания отглежда по-малко от една пета от плодовете си и само половината от зеленчуците си. По това време на годината трябваше да има изобилие от сезонни продукти като брюкселско зеле, сочат данни на Британската асоциация на производителите. Но предлагането на салати, горски и цитрусови плодове може да бъде застрашено.

Риба

Шотландия е един от големите доставчик на сьомга и лобистка група от бранша предупреди, че индустрията може да загуби 6,5 милиона паунда преди Коледа, ако границите не бъдат отворени отново. Тази седмица е най-натоварената през годината за търговията, като 150 тона прясна шотландска сьомга се изпращат ежедневно до ЕС. Краткият срок на годност на продукта не позволява много свобода при забавянето на доставките. Великобритания може да се сблъска с излишък от сьомга.

Месо и птици

Великобритания купува повече от половината от свинското си месо и част от говеждото от чужбина, като почти целият внос идва от Европа, показват данни на Съвета за развитие на земеделието и градинарството. Но за разлика от тях, може да се се стигне до големи излишъци на агнешко месо, най-вече след затварянето на пристанищата, информира Bloombergtv.bg.

Сирене и млечни продукти

Британските фермери са солидни производители на млечни продукти и страната би трябвало да разполага с достатъчно мляко за снабдяване на пазара. Но все още купува повече от една трета от сиренето си от чужбина.

Пшеница и ечемик

Обединеното кралство е утвърден производител на пшеница и земеделците обикновено задоволяват нуждите на пазара в това отношение. Но сезонът на екстремните метеорологични условия обаче донесе най-голямото редуциране на реколтата от британска пшеница от началото на 80-те години. С други думи домашно произведеното зърно ще покрие само около 80% от очакваното търсене на брашно за хляб и сладкиши в сравнение с около 90% година по-рано. Налице е обаче повече от достатъчно ечемик, който се използва за пивоварство и фураж.

Снимка: Bloomberg/Chris Ratcliffe

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Май наистина самостоятелността ще се превърне в новата цел на обществата...защото колективното управление си показва недостатъците, а вярвам и още ще се появят... Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 1
Шелето
преди 3 години
Абе вие искате да кажете колко е лошо да си извън Евро саюз Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 3
Кико
преди 3 години
Спрете да ядете сьомга, тон и други скъпи риби! Трябва да съчувстваме на братския английски народ! Набляга ите на кисело зеле, боб, картофи Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Много неща ни показа, че правим погрешно! Разчитането на други държави да произвеждат.. внос-износ... непрекъснатото пътуване на хората... Сигнализирай за неуместен коментар