Великобритания пред нова криза: Недостиг на храни за Коледа

Според учените новият коронавирус вече има 17 мутации

21.12.2020 | 14:25 Редактор: Искра Ангелова

Обединеното кралство се изправя пред нова криза за недостиг на храни за Коледа. След забраната на Франция за 48 часа на пътуванията през Ламанша, стотици товарни камиони с пресни стоки са блокирани. Заради новата криза британският премиер Борис Джонсън събира на извънредно заседание Комитета за справяне с кризисни ситуации, наречен "Кобра". 

Прогнозите са, че Великобритания ще остане в изолация до Великден. Засега Джонсън успокоява, че доставките на ваксини няма да се засегнат. 

Общо 23 страни, сред които България, наложиха карантини за пристигащите от Острова или напълно прекратиха полетите, но Франция предприе по-твърда мярка - забрани товарните превози.

"В постоянен контакт съм с френския ми колега. Има достатъчно стимули проблемът да бъде решен", каза министърът на транспорта на Великобритания Грант Шапс.

Страните, в които е намерен новият щам, за който се смята, че е 70% по-заразен, са Италия, Нидерландия, Дания и Австралия. Но властите във Франция също допускат, мутацията вече е преминала границата. 

А хиляди чужденци и туристи напуснаха Великобритания в последните часове, преди забраната за пътуване да влезе в сила. Летищата в Лондон и гарите се препълниха. Британският паунд се срина на борсите след новината за забрана на пътуващите от Острова. 

Според учените новият коронавирус вече има 17 мутации.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК