Франция отвори границата с Великобритания, изисква отрицателен PCR

Новите правила ще бъдат в сила до 6 януари 2021 г.

23.12.2020 | 07:51 Редактор: Радостина Димитрова
Франция отвори границата с Великобритания, изисква отрицателен PCR

Франция отвори границата си с Великобритания. Така от полунощ всички граждани на ЕС, в това число и българските такива, пътуващи от Великобритания за Франция, могат да влизат на територията на страната с документ за отрицателен резултат за PCR тест, направен не по-рано от 72 часа, а в случай на невъзможност – с антигенен тест за Ковид-19.

Представянето на лабораторния резултат е задължително за всички пътници, независимо от транспорта, който използват - въздушен, морски или сухоземен.

Новите правила ще бъдат в сила до 6 януари 2021 г., освен ако не бъдат преразгледани след двустранни преговори между Обединеното кралство и Франция или ЕС.

Същевременно британското правителство съобщи, че е постигнало споразумение с Франция за това шофьорите на камиони, блокирани в Обединеното кралство заради затварянето на границата, да могат да напуснат страната, като им бъде направен бърз тест за коронавирус на тръгване. В случай на положителен резултат от теста, шофьорите ще бъдат изолирани на британска земя за 10 дни.

В съобщение на министерството на транспорта се уточнява, че мярката ще бъде преразгледана на 31 декември и също може да остане в сила до 6 януари. 

Най-малко 2800 шофьори на камиони чакат край Дувър възможност да стигнат до континента, отбеляза "Асошиейтед прес". Около 40 държави наложиха забрана за пътуване от и до Великобритания, заради разпространението на нов щам на коронавируса на Острова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК