По-вероятно е децата да се заразят на семейно събиране, отколкото в училище

Това показва нов доклад на Центровете по контрол и профилактика на болестите в САЩ

23.12.2020 | 10:41 Редактор: Ралица Братанова
По-вероятно е децата да се заразят на семейно събиране, отколкото в училище

Нов доклад на Центровете по контрол и профилактика на болестите в САЩ (CDC) опровергава представата училищата да са водещо рисково място за заразяване с коронавирусанта инфекция сред децата. Много по-вероятно е децата да се заразят на семейно събиране, на гости или погребение, отколкото в училище.

Резултатите се базират на данни от 397 ученици от щата Мисисипи, при които коронавирусната инфекция е била потвърдена чрез тест. Целта на изследователите е била да определят рисковите места, където децата най-често се заразяват, пише Puls.bg.

Изводите им са, че предаването на инфекцията най-често се случва при контакт на децата със заразени възрастни извън учебните заведения, като този контакт се е случвал най-вече на семейни събирания, сватби и погребения. Изследователите предполагат, че това се дължи на мерките, които се предприеха в училищата – децата и учителите са носили маски и са спазвали дистанция. 

Изследователите уточняват, че резултатите нямат представителен характер, тъй като включват данни само от един американски щат. Независимо от това те дават основание за значението на мерките срещу разпространението на коронавируса. Чувствайки се в по-голяма безопасност, хората често пренебрегват спазването на дистанция и носенето на маска в семейна среда извън дома. 

От края на септември училищата почти по цял свят преминаха на временно дистанционно обучение според епидемична обстановка. Множество училища са затворени заради наложена карантина. 

Успоредно с това излизат данни, че децата много по-рядко се заразяват с коронавирус и съответно, по-рядко предават инфекцията на други хора в сравнение с възрастните. 

Такава констатация се прави от кохортно американско проучване, публикувано в JAMA Pediatrics, което ползва данни от електронните здравни досиета на 135 794 пациенти в детска възраст от 7 щатски педиатрични здравни системи. Средната възраст на децата е 8,8 години. 96% от тестваните за коронавирусна инфекция пациенти са имали отрицателни резултати. Само при 5374 деца е била потвърдена коронавирусна инфекция. Хоспитализирани са били 359 деца, като състоянието при 8 от тях се е усложнило фатално.2

Тежкото кардио-респираторно протичане на ковид при децата е било с ниска честота, са заключенията на експертите. Такова се наблюдава най-вече при наличие на хронични заболявания, конкретно на медицински сложни състояния, и нарастване на възрастта, се уточнява в доклада.

Изследователите също така извеждат някои фактори, които могат да повишат риска от заразяване при децата. Честотата на инфектиране е 18% по-висока при децата със сърдечни заболявания, 20% - при децата с психични разстройства. Наличието на астма и други респираторни заболявания не се отразява на риска от заразяване с коронавируса.

Снимка: Архив, Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

 


1
0 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 3 години
Абе направо от училище в пещарата да ги пращаме децата Сигнализирай за неуместен коментар