Бил Гейтс избра да заложи на тези големи компании

Вижте част от портфолиото на милиардера

22.12.2020 | 15:19 Редактор: Тодор Петров
Бил Гейтс избра да заложи на тези големи компании

Бил Гейтс е четвъртият по богатство човек в света с нетно състояние от 120 милиарда долара. 64-годишният Гейтс реши да се оттегли от борда на Microsoft по-рано тази година и да отдели време и усилия за своите благотворителни активности чрез фондация Бил и Мелинда Гейтс, пише Yahoo Finance.

Световноизвестният инвеститор Уорън Бъфет е сред поддръжниците на фондацията на Гейтс, като предоставя именно на нея голяма част от състоянието си. Портфолиото на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е управлявано от екип мениджъри от самото му начало. Те инвестират пари в компании, които имат установени бизнес модели и стабилни перспективи за растеж.

Ето и някои от тях:

1. Berkshire Hathaway

Фондацията на Гейтс има най-голямо притежание в Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет, като делът му възлиза на 45% от общото портфолио и е оценен на 10 милиарда долара. Въпреки че Berkshire не изплаща дивиденти на инвеститорите, Гейтс се облагодетелства от ръста в цените на акциите на компанията, които поскъпват със 180% през последните 10 години.

2. Caterpillar 

Акциите на Caterpillar са сред любимите в портфолиото на Бил и Мелинда Гейтс. Тръстът притежава към момента 11 милиона акции на CAT, оценени на 1,67 милиарда долара. Въпреки свързаните с пандемията предизвикателства, мениджърите на Caterpillar търсят начини да разширят плановете за растеж на компанията.

3. Walmart

Веригата от магазини за търговия на дребно Walmart е част от портфолиото на Гейтс от 2006 г. Компанията е приемана като сигурен залог за инвеститорите заради историята на растеж на дивидентите ѝ. Акциите на Walmart поскъпват със 170% през последните 10 години.

4. FedEx Corporation

FedEx също е дългогодишен залог на Гейтс. Тръстът купува акции на компанията за пръв път през 2005 г. Акциите на дружеството поскъпват с 87% само за последната година, като то също изплаща солидни дивиденти.

5. Coca-Cola

Coca-Cola е постоянен член на портфолиото на Гейтс през последните 15 години. Тръстът държи към момента 6,2 милиона акции в компанията, оценени на 253 милиона долара. Акциите на Coca-Cola обаче са под натиск през последните години на фона на нарастващата пазарна конкуренция.

6. Apple 

Apple е част от портфолиото на Бил и Мелинда Гейтс от началото на тази година. Делът на акциите на компанията е оценяван на 232 милиона долара. Акциите на технологичния гигант поскъпват с почти 70% през тази година, а в допълнение на това компанията предостави солидни дивиденти на инвеститорите.

7. Amazon

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс закупи акции в Amazon по-рано тази година - малко над 60 хиляди, оценени на 190 милиона долара. Фондацията се облагодетелства от този си залог, тъй като акциите на гиганта в онлайн търговията поскъпват със 70% през 2020 г.

Четете цялата статия в Bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК