Експерт: Отношенията между Русия и САЩ са в най-ниската си точка

Димитър Гърдев анализира горещите точки в световната политика през годината

21.12.2020 | 21:49 Редактор: Ивет Арабова

Тлеещите бурета с барут - кои са световните конфликти, които следихме през 2020 година?

"2020 г. беше пълна със събития, които ще имат дълготрайни отражения в световен план. Ковид кризата обърка плановете на всички. Тръмп се виждаше като победител и беше доста уверен във втория си мандат. Американската икономика бележеше ръст, но Ковид кризата обърка всичко и занули тези успехи", каза експертът по международна сигурност Димитър Гърдев за предаването "Денят ON AIR".

Той подчерта, че американското общество е доста разделено и е почти невъзможно Джо Байдън да го обедини.

"Заявките на новата администрация са изключително показателни. Администрацията на Тръмп проведе най-конфронтационната политика с Русия от Студената война. Тя закри две консулства на Русия в САЩ, изгони над 90 дипломати. Бяха нанесени два мощни ракетни удари в Сирия, там бяха разположени руски войски и това създаде напрежение", обясни експертът.

Според него Сирия все още продължава да е разделена и не е спряло противоречието между основните играчи в конфликта.

"Сериозното навлизане на Турция в конфликта в Либия спаси Триполи от завземането от другия играч - Халифа Хафтар. Новите конфликти ще имат доста сериозно отражение и влияние върху външнополитическите играчи в следващата година. Турция много сериозно участваше и в конфликта в Нагорни Карабах, а Русия се намеси като някаква форма на миротворчество", отбеляза Димитър Гърдев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Експертът добави, че отношенията между Русия и САЩ са в най-ниската си точка. По негово мнение ЕС в момента е по-консолидиран, отколкото в началото на годината.

"Противоречията между САЩ и Китай ще продължат. В китайското ръководство се наблюдава облекчение, че риториката на Тръмп ще бъде сменена. Ердоган не получи подкрепа за последната си операция в Сирия и пусна мигрантите към Европа. Видяхме, че ЕС застана твърдо зад Гърция, този ход се оказа, че не е ефективен и е преодолим", коментира още Гърдев.

Той прогнозира, че спорът със Скопие ще продължи и ще бъде принципен, а България не е поставила неизпълними условия. 

"България може да получи много и силни съюзници в ЕС, но ние не сме тръгнали към тази конфронтация. Искаме такива отношения със Северна Македония, каквито имат другите държави на Балканите", смята международният анализатор.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК