След години на гръцките острови: Всеки трети бежанец планира самоубийство

Психичното здраве на хиляди бежанци е влошено

17.12.2020 | 22:57 Редактор: Радостина Димитрова
След години на гръцките острови: Всеки трети бежанец планира самоубийство

Години прекарани в затворени лагери на островите в Егейско море са довели до влошаване на психичното здраве за хиляди бежанци, като всеки трети планира самоубийство, разкрива доклад, съставен от експерти по психосоциална подкрепа, цитиран от британския вестник The Guardian.

Политиките за ограничаване, налагани от ЕС, също подтикнаха все повече хора да се опитват да сложат край на живота си, се казва в доклада, публикуван от Международния спасителен комитет (IRC).

"Изследванията разкриват последователни сведения за тежки психични състояния", се казва в доклада, като се цитират данни, събрани през последните две години и половина за лагерите на гръцките острови Лесбос, Самос и Хиос.

Депресията, посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) и самонараняването "сред хора от всички възрасти и произход" се появяват като странични продукти на безнадеждността и отчаянието на източната граница на Европа, се казва в него, предаде "Фокус".

"До трима от четирима от хората, които IRC е подпомагал чрез програмата си за психично здраве на трите острова, съобщават, че изпитват симптоми като проблеми със съня, депресия и тревожност", пишат авторите му. "Всеки трети съобщава за мисли за самоубийство, докато всеки пети опитва да сложи край на живота си."

За една година, белязана от карантината и катастрофални пожари на Лесбос - около 13 000 търсещи убежище бяха временно разселени след разрушаването на лагера Мория, скандалния център за държане на острова - психолозите стигнаха до заключението, че хуманитарната ситуация там се е влошила значително.

Психичното здраве се влошава от мерките за блокиране, които задържаха мъжете, жените и децата в лагерите през по-голямата част от 2020 г., казаха те.

Преди това жителите на Мория, най-големият бежански лагер в Европа преди унищожаването му, са участвали във футболни срещи извън съоръжението и други групови дейности.

Отбелязвайки, че ограниченията са по-строги за бежанците и мигрантите от тези, прилагани другаде в Гърция, екипите за поддръжка на IRC установиха значително влошаване на психичното здраве на хората в лагерите, след като през март бяха въведени карантинните мерки.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК