Китайската ваксина - обвита в мистерии и ударно произвеждана

Sinovac не е подал молба за одобрение пред Европейската служба за контрол над лекарствата

11.12.2020 | 10:28 Редактор: Тодор Петров
Китайската ваксина - обвита в мистерии и ударно произвеждана

Надпреварата на водещите западни производители на ваксини като Biontech/Pfizer, Moderna и AstraZeneca се следи с огромен интерес от милиони хора в света. 

Изненадващо малко внимание привлича китайският производител Sinovac. При това Sinovac съобщи, че досега е била в състояние да произвежда годишно по 300 милиона дози, а до края на годината ще се построи допълнителен тракт, така че годишното производство да се удвои на 600 милиона дози, съобщи германският "Лекарски вестник".

Sinovac произвежда ударно, но досега изобщо не е подал молба за одобрение пред Европейската служба за контрол над лекарствените средства. Шефът на Sinovac - Джин Уейдонг, заяви в края на септември, че от началото на идната година тяхната ваксина ще може да се доставя из целия свят, информира "Дойче Веле"

В Китай вече били ваксинирани няколко хиляди души, макар че изследванията върху доброволци още не са завършили. Страната има сключени договори за доставката с няколко многолюдни държави като Бразилия, Турция и Индонезия. В столицата Джакарта вече бяха доставени 1,2 млн. дози. 

Тъкмо в страни с горещ климат и лоша инфраструктура китайската ваксина има едно голямо предимство пред тази на Biontech – тя не трябва да се складира при много ниски минусови температури, отбелязва "Ди Велт". Освен това тя била годна за използване в продължение на три години, ако се съхранява при температури между 2 и 8 градуса.

Онова, което остава неясно обаче, е ефективността на китайската ваксина. Според производителя тя е между 92% и 97%, което е много добър резултат, но Sinovac и до днес не е представил пълни и проверени данни за резултатите от третата решаваща фаза на клиничните изпитания. Съмнително е и това, че независимо проучване на ваксината, направено извън Китай, не съществува.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Може пък да скрият топката на американците Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
palkat
преди 3 години
Китайците са добри в крадене и копиране на технологии , но не и в иновациите и разработките. Така, че надали те самите ще разработят нещо сами, освен ако не го хакнат от империалистите. Сигнализирай за неуместен коментар