"Пандемията от глад" може да е много по-тежка от коронакризата

270 милиона души по света са застрашени от глад, заяви директорът на Световната програма по прехраната

10.12.2020 | 20:51 Редактор: Радостина Димитрова

Световната програма по прехраната към ООН, която е тазгодишният носител на Нобеловата награда за мир, предупреди за "пандемията от глад", която може да е много по-тежка от коронакризата, предаде Франс прес.

"Заради множеството войни, климатичните промени и употребата на глада като политическо и военно оръжие, 270 милиона души по света са застрашени от глад", заяви директорът на програмата Дейвид Бийсли при приемането ѝ и добави:
 

"Трудно е да си представим, че в 400-та година след Христа красивият Рим е преживял голям глад, който е убил около 90% от населението му. Дали гладът предизвиква разпадането на Римската империя или разпадането предизвиква глада? Отговорът е и двете. В днешния модерен и високотехнологичен свят е трудно да си представим, че може да преживеем подобен глад. Но мой трагичен дълг е да ви съобщя, че гладът е на прага на човечеството. За милиони хора по земята".

Церемонията по награждаването беше записана в централата на програмата в Рим, тъй като тазгодишното раздаването на Нобеловите награди протича почти изцяло онлайн, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК