На Острова се бият в гърдите: Повратен момент в битката срещу Ковид-19

Ваксината се поставя на два пъти през 21 дни

08.12.2020 | 13:42 Редактор: Тодор Петров

Великобритания започна масовото ваксиниране срещу коронавирус. Местоположението на ваксините обаче се пази в строга тайна. 

"Това е повратен момент в битката срещу коноравируса", заяви сър Саймън Стивънс, ръководител на националното здравеопазване.

Стивънс отбеляза, че ваксинирането ще продължи поне до следващата пролет. Властите ще ваксинират с приоритет девет групи, или 20 милиона души, като на първо място са хората в старческите домове над 80 години и техният обслужващ персонал. 

90-годишната Маргарет Кийнън стана първият човек, получил ваксината на Pfizer и BioNTech, извън клиничното изпитване на препарата. А това от мнозина беше определено като исторически скок. Медиите на Острова говорят за нов V day - или както досега се наричаше Ден на победата във Втората световна война. 

Кийнан е родена в Северна Ирландия и казва, че сега ще прекарва повече време извън дома си. "Чувствам се толкова привилегирована да бъда първият човек, ваксиниран срещу коронавирус. Това е най-добрият подранил подарък за рождения ми ден, който можех да си пожелая, за да мога да прекарвам време със семейството си и приятелите си", сподели тя.

Великобритания стана първата държава в света, одобрила за употреба ваксината срещу Ковид-19 на Pfizer и BioNTech. Лондон вече поръча 40 милиона дози, които ще стигнат за ваксинирането на 20 милиона души. Първите 800 000 вече са в страната. 

Ваксината се поставя на два пъти през 21 дни. Ваксината трябва да се съхранява при температура от минус 70 градуса, а в обикновен хладилник срокът ѝ на годност е само пет дни. 

Затова ваксините ще се слагат първо в избрани от здравните власти болници, отговарящи на изискването. След 14 декември общопрактикуващите лекари ще я поставят в над 1000 ваксинационни центъра из цялата страна. 

Очаква се кралицата и нейният съпруг да повишат доверието към ваксините, като съобщят кога са си ги поставили. Проучване сочи, че една трета от британците няма да е възползват от ваксината.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Там не е задължителна да го разбирам Сигнализирай за неуместен коментар