Дания въвежда нови мерки срещу Ковид-19 до 3 януари

Ресторантите, баровете, кафенетата, фитнес залите, библиотеките, музеите и кината затварят на 9 декември

08.12.2020 | 09:18 Редактор: Радостина Димитрова
Дания въвежда нови мерки срещу Ковид-19 до 3 януари

Дания въвежда допълнителни ограничителни мерки в някои части на страната, за да овладее ръста на новозаразените с коронавирус, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Ресторантите, баровете, кафенетата, фитнес залите, библиотеките, музеите, кината и други културни обекти ще трябва да затворят на 9 декември в 38 от 98 общини, включително в столицата Копенхаген и два други големи града. Учениците от средните училища и гимназиите и студентите в университетите ще преминат на дистанционно обучение също от сряда, съобщи правителството.

"Броят на инфекциите е много висок и ситуацията е доста тревожна. Съответно трябва да вземем мерки за поставяне на броя на новозаразените и на епидемията под контрол", каза на пресконференция министър-председателката Мете Фредериксен, която призова датчаните да не се събират на групи от повече от 10 души за празнуване на Коледа и Нова година, предаде БТА.

"Навлизаме в нова фаза на епидемията. Това е фаза, когато виждаме все по-бърз ръст на кривите на инфекцията", заяви министърът на здравеопазването Магнус Хойнике.

Датският премиер спомена снощи във видеообръщение в социалните мрежи за "въвеждане на целенасочена и географски ограничена частична карантина". Новите мерки се отнасят за най-тежко засегнатите от епидемията райони - столицата Копенхаген и предградията ѝ, както и два други големи датски града - Орхус и Одензе. В тези зони живее почти половината от наброяващото 5,8 милиона души население на страната.

През последните 24 часа Дания е регистрирала 2026 нови случая на коронавирус при направени повече от 78 хил. теста, а в болница са настанени 328 пациенти. Здравният министър прогнозира, че броят на хоспитализираните вероятно ще нарасне до 400 през идната седмица.

Новите ограничения ще бъдат в сила до 3 януари. Срокът на въведените по-рано общонационални рестрикции ще бъде удължен до март, посочва Ройтерс.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК