Меркел: Мерките ни са твърде меки, за да овладеем вируса

"Ситуацията става много сериозна", заяви канцлерът на Германия

07.12.2020 | 22:46 Редактор: Ралица Братанова
Меркел: Мерките ни са твърде меки, за да овладеем вируса

Канцлерът Ангела Меркел каза на колегите от своята партия, че съществуващите ограничителни мерки в Германия няма да бъдат достатъчни, за да премине страната през зимата, заявиха участници в срещата, цитирани от Ройтерс.

"Да разчитаме на надеждата - няма да ни помогне", каза тя на депутати от нейния консервативен блок по време на дискусия за нарастващия брой случаи на коронавирус в Германия.

Канцлерът Меркел посочи пред партийните колеги, че съществуващите мерки за блокиране - със затворени барове и ресторанти, и с магазини, допускащи ограничен брой пазаруващи - са твърде меки, за да се овладее вирусът, предаде БНР.

"Ситуацията става много сериозна: тези мерки няма да са достатъчни, за да ни прекарат през зимата", цитират Меркел участници на срещата, което е намек, че ще е необходимо допълнително затягане на противоепидемичните ограничения.

Частичният локдаун и правилата за социално дистанциране, въведени от началото на ноември, забавиха, но не спряха разпространението на коронавирусната инфекция в Германия.

Според информация на "Билд" от тази среща, Ангела Меркел е настояла за въвеждане на по-стриктни мерки, веднага след Коледните празници.

Новите мерки, които канцлерът планира да предложи на среща на федералните правителства по-късно тази седмица, включват затваряне на всичките магазини за търговия на дребно от 27 декември до 3 януари.

Маркус Содер, премиер на южната провинция Бавария, която е с най-висок брой жертви в страната, заяви, че е сигурен, че регионалните и националните лидери ще се споразумеят за по-строги мерки преди Коледа. Преди това се бяха договорили да не преразглеждат правилата за блокиране преди 10 януари.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК