Меркел: Мащабната държавна помощ не може да продължи безкрайно

Германия планира през идната година да изтегли заеми за още 180 милиарда евро

05.12.2020 | 20:07 Редактор: Ивет Арабова
Меркел: Мащабната държавна помощ не може да продължи безкрайно

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че мащабната държавна помощ във връзка с коронавируса не може да продължи безкрайно в сегашната степен, предаде ДПА.

"Федералното правителство, провинциите и общините трябва да работят заедно добре и конструктивно, за да преодолеят пандемията и последиците ѝ по възможно най-добрия начин", отбеляза канцлерът в седмичното си видеообръщение преди парламентарните преговори за бюджет 2021.

Във вторник се очаква Бундестагът да обсъди проектобюджета за догодина, една трета от който се предвижда да бъде финансирана с дълг. Коалиционното правителство планира през идната година да изтегли заеми за още 180 милиарда евро, като Меркел подкрепя нарастването на дълга.

"Разходите биха били дори по-високи - финансово и социално - ако много компании фалират и милиона работни места бъдат загубени", изтъкна тя.

Канцлерката добави, че през 2021 година държавата отново може да похарчи големи суми заради икономиите, направени през последните години, предава БНР.

Общо Германия предвижда разходи за половин трилион евро и близо двойно по-големи заеми догодина. Ще има и данъчни облекчения за много граждани, посочва ДПА.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
palkat
преди 4 месеца
Да напечатат много Евро и работата ще се оправи. Хем спестяванията и кредитите ще изгубят от стойността си . Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 месеца
Със сигурност не може, затова е важно хората да осъзнаят, че живота се промени и да се преструктурират по-бързо! Бъдете креативни! Сигнализирай за неуместен коментар