Какво ще се случи, ако Меркел се зарази с Ковид-19?

При всички случаи Германия няма да остане без ръководство

07.12.2020 | 11:14 Редактор: Искра Ангелова
Какво ще се случи, ако Меркел се зарази с Ковид-19?

Президентите на САЩ, Украйна, Хондурас, Гватемала, Доминиканската република, премиерите на Великобритания, Русия, Косово, Хърватия, Армения… Списъкът включва имената на политици от различни страни и всички те имат едно общо нещо: бяха се заразили с коронавирус.

Пандемията от Ковид-19 засега е милостива към канцлера на Германия Ангела Меркел, пише "Дойче веле". Въпреки това ѝ се наложи да остане няколко пъти под карантина заради контакти с положителни на коронавирус служители от близкото ѝ обкръжение. В края на октомври ковид-позитивен беше и министърът на здравеопазването Йенс Шпан.

Той усети симптоми на простуда по време на правителствено заседание, а на колегите му им направи впечатление пресипналият му глас. Направеният веднага PCR-тест отхвърли всякакви съмнения.

Съгласно действащия протокол, министърът веднага се самоизолира вкъщи със съпруга си, който, както стана ясно по-късно, също е бил заразен. Шпан остана под карантина две седмици, след което се върна на работа в кабинета си.

Стана ясно, че министърът все пак е успял да зарази държавния секретар на Министерството на икономическото сътрудничество и развитието Мартин Йегер, с когото са обядвали заедно два дни преди злополучното правителствено заседание.

Като цяло, министрите се отнасят изключително предпазливо в периода на пандемията от коронавирус и провеждат заседанията си в голямата конферентна зала на канцлерството, където могат да спазват достатъчно голяма дистанция един от друг, информира БГНЕС.

Германското правителство предприема и други предпазни мерки. Министрите, в чието обкръжение е регистриран случай на заразяване, не присъстват на правителствените заседания, които се провеждат всяка сряда.

Заради подаден сигнал на приложението Corona Warn-App на телефона му от редовно заседание отсъства министърът на труда Хубертус Хайл. Сигналът за тревога се издава, когато през последните 14 дни телефонът се е намирал в продължение на няколко минути близо до друг телефон, чийто собственик впоследствие се е оказал заразен.

Германското правителство не възнамерява да премине изцяло в онлайн режим заради коронавируса. Смята се, че е достатъчно, ако в залата между министрите остават два празни стола плюс поставените защитни прозрачни екрани. Участниците в заседанията говорят на микрофон, за да не се налага да повишават глас, с което се увеличава количеството аерозоли.

Тези мерки позволяват правителството да не излиза в карантина, ако някой от министрите се окаже заразен.

Все пак остава тревогата, какво би станало, ако на Ангела Меркел не ѝ провърви следващия път и тя се зарази, а болестта не протече леко, както при здравния министър.

Отговор на този въпрос дава чл. 69 от конституцията на Германия, според който управлението на страната преминава в ръцете на вицеканцлера – в момента това е министърът на финансите Олаф Шолц. Ако и той се разболее, ръководството се поема от един от държавните секретари, т.е. заместник-министри, които в момента са шест на брой.

Решения за управлението на страната приема и Бундестагът, чиято численост при извънредни обстоятелства може да бъде намалена от сегашните 709 депутати до само 48 при спазване на съществуващото разпределение на политическите сили.

Така че спокойно, при всички случаи Германия няма да остане без ръководство. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК