ЕП: До 40% от всички видове рак могат да бъдат предотвратени

19% от подрастващите в ЕС са с наднормено тегло

04.12.2020 | 22:55 Редактор: Юлия Христова
ЕП: До 40% от всички видове рак могат да бъдат предотвратени

Тютюнопушенето е най-сериозният, но предотвратим риск за рак на белия дроб. Това подчерта онкологът д-р Наталия Чилингирова на дебат с евродепутати и експерти в Специалната комисия за борба с рака към Европейския парламент.

Как да се редуцират рисковите фактори, свързани с рака, и бъдещите стратегии за превенция и скрининг с цел намаляване на заболеваемостта и смъртността, обсъждаха в Европейския парламент на хибридна дискусия. Комисията изслуша 7 водещи специалисти за най-честите причини за рак, свързани с начина на живот - тютюнопушене и алкохол, хранене и физическа активност, излагане на ултравиолетови лъчи.

Ракът води до смъртта на 1,4 милиона души всяка година в Европа, включително 6000 деца. Близо 4 милиона души заболяват от рак всяка година. Повече от 12 милиона души, оцелели след страшната диагноза, са изправени пред трудното завръщане към "нормален живот“.

До 40% от всички случаи на рак могат да бъдат предотвратени.

Повишаване на осведомеността, скринингът, ранното откриване и достъпът до лечение и клинични изпитвания остават от съществено значение за подобряване на резултатите. В Европа ракът на белия дроб се нарежда на трето място сред най-често срещаните видове рак, като остава най-големият убиец:

В Европа има повече от 380 000 смъртни случая от рак на белия дроб всяка година. 37% от пушачите са направили неуспешни опити да се откажат от пушенето. 44% не възнамеряват да откажат цигарите.

Другите предотвратими рискове за рак са храненето и алкохола.

Макар че най-малко внимание и време беше отделено на нездравословното хранене, затлъстяването беше посочено като огромен проблем, тъй като 19% от подрастващите в ЕС са с наднормено тегло. За целите на превенцията, евродепутатите поставиха темата за по-големи инвестиции в изграждането на спортни съоръжения, информират от ЕП.

Здравословен начин на живот означава качествена храна, отказ от тютюнопушене и от употреба на алкохол, спорт.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК