Не е достатъчно Скопие да смени само 20 антибългарски плочи

Те са многократно повече, каза журналистът Николай Коев в предаването "Брюксел 1"

01.12.2020 | 14:00 Редактор: Таня Харизанова

"Не е достатъчно в Република Северна Македония да се сменят само 20 плочи, в които има надиси за т. нар. "български фашистки окупатор". Такива плочи са в пъти повече в страната, каза в предаването "Брюксел 1" бившият кореспондент на БТА в Скопие Николай Коев по повод казаното в интервю на премиера Зоран Заев за агенция БГНЕС.

"Ние вече имаме сменени повече от 20 табели в страната, където беше записано „български фашистки окупатор“. Това не е така – България не е фашизъм, България е наш приятел," заявява македонският премиер за БГНЕС през седмицата. В интервюто той смекчава тона към България, казва, че имаме обща история, която трябва да ни сплотява и заявява готовност Република Северна Македония напълно да изпълни задълженията си по Договора с България от 2017 година.

В последните десетилетия в Македония целенасочено беше формиран икономически, политически и културен елит, който свърва своите интереси със Сърбия. Много малко от хората свързват интересите си с България, казва проф. Иван Илчев, член на Съвместната историческа комисия.

"Македония на практика е окупирана от Сърбия от 1913 до 1941 година, но там няма нито един паметник на съпротивата срещу сръбската окупация, докато има много, свързани с т. нар. "български фашистки окупатор". Има паметници на албанската съпротива срещу сръбската политика и няма нито един паметник на македонската съпротива срещу сърбите. Т. е. в съзнанието на 4 поколения е внушавано, че сърбите, когато идват - това са не окупатори, това са братя, които идват да управляват Македония. Когато 4 поколения нямат друг избор в какво да вярват, нещата са много изкривени. Затова трябва да има повече комуникация," заявява проф. Илчев, според когото трябва не само да се изградят инфрастурктурни връзки, но и хората повече да общуват помежду си.

Така съседите от Република Северна Македония сами ще се убедят, че не сме такива, за каквито ни представят в учебниците им", коментира историкът.

"Ако в Скопие искаха да покажат добра воля, процесът на писане на нови учебници трябваше вече да започне. Министерството на образованието трябваше да даде инструкции, в които да се каже какво да се запише в новите учебници и кое да отпадне. Ако чакаме преди това да постигнем съгласие по всички въпроси, сегашните учебници, които критикуваме, ще остареят, ще влезнат нови и ще започнем същия процес", коментира в предаването проф. Иван Илчев. "Не съм оптимист, че до края на тази година ще има напредък. Радикална промяна не съзирам," казва историкът.

Цялото интервю гледайте във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК