Испания ограничава семейните събирания до шестима души

Меркел иска да затвори ски курортите в ЕС

26.11.2020 | 19:51 Редактор: Искра Ангелова

Над 60 милиона са заразените с коронавирус по света. Починалите са повече от 1 млн. и 400 хил. Европа е заплашена от трета вълна на коронавирус, заради облекченията, които правителствата подготвят за празниците. А Германия иска всички планински курорти да бъдат затворени.

Германският канцлер Ангела Меркел се надява решението за затварянето на ски курортите да е общо за съюза. Тя започва серия от преговори с европейските лидери, за да се опита да ги убеди, че тази мярка ще помогне в борбата с пандемията.

"Ски сезонът наближава и ние ще се постараем да се договорим в Европа относно възможността за затваряне на всички планински ски комплекси", заяви германският канцлер.

А Германия удължи частичната карантина до 20-и декември, но допуска събирането на семейства до 10 души във всички 16 провинции. Но Меркел предупреди, че някои ограничения ще останат в сила до началото на януари. 

А Испания обмисля да ограничи семейните събирания до шестима души. Мярката ще бъде обсъдена с местните власти. 

"Това не е число, което сме си го измислили. Това е брой, който здравните професионалисти и учени ни уверяват, че е достатъчно строг и рестриктивен, за да предотврати поредно увеличение на инфекциите", категоричен е испанският премиер.

Макар в момента броят на заразените да е спаднал, страната е на второ място в Западна Европа след Франция.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК