Подновяват делото срещу активистка за правата на жените в Саудитска Арабия

Обвиненията, срещу които Луджайн ал Хатлул се изправя, са за шпионаж и конспирация

25.11.2020 | 19:33 Редактор: Радостина Димитрова

Отбелязваме международния ден за борба с насилието над жени. Днес се възобновява и скандалният процесът срещу саудитската активистка за правата на жените - Луджайн ал Хатлул. Делото ще се разглежда от съд, специализиран в случаи, свързани с тероризъм. Активистката е в затвора от 2018 година, а арестът ѝ предизвика вълна от гняв срещу кралството.

Високо образована и решена да се бори с половата сегрегация, Луджайн ал Хатлул се превръща в един от лидерите на движението ''Правата на саудитските жени''. Създава център за жени, избягали от домашно насилие. Провежда и кампания, в която заснема как шофира по улиците на Саудитска Арабия в нарушение на забраната за управление на автомобил.

През май 2018 година властите я арестуват заедно с още 12 жени. Задържането се случва само седмици преди забраната за шофиране за жените да бъде вдигната. Обвиненията, срещу които Луджайн ал Хатлул се изправя, са за шпионаж и конспирация с чуждестранни дипломати, медии и организации.

Кралството обаче така и не предоставя публично доказателства за криминалната ѝ дейност. А относно призивите младата жена да бъде освободена - Саудитска Арабия отговаря така: "Няма да позволим на никой да ни казва какво да правим".

Семейството на активистката твърди, че през последните две години в затвора тя е била подложена на жестоки мъчения и е била изнасилена. А днес, след като в продължение на месеци не са я виждали, близките ѝ разбират, че делото ще се разглежда от специализиран криминален съд, занимаващ се престъпления като тероризъм.

Правозащитните организации твърдят, че специализираният криминален съд, където се гледа делото на а ВКС, създаден през 2008 г. за разглеждане на дела за тероризъм, е бил използван за преследване на мирни дисиденти и че е известен със своите нарушения на стандартите за справедлив процес.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
обективен
преди 3 години
Правилно са решили в СА! Няма такова нещо, като правата на "саудитските жени". От къде накъде, жена ще решава и променя, традициите на страната? На всичко отгоре е и шофирала, като е изложила на опасност движението, поради неспособността на жените да шофират безопасно, а и им е забранено със закон. Ясно е, че който не спазва законите на страната попада под ударите им. Би трябвало да има смъртна присъда за жени, злоупотребили с мъжкия авторитет. Дано съдът я осъди на смърт, заедно с останалите 12 Сигнализирай за неуместен коментар