Франция обезщетява бизнеса с 1,6 млрд. евро на месец

Ресторантите, кафенетата, хотелите и фитнес залите обаче трябва да останат затворени

25.11.2020 | 14:07 Редактор: Юлия Христова
Франция обезщетява бизнеса с 1,6 млрд. евро на месец

Разширяването на правителствената схема за обезщетение за бизнеса, принуден да затвори заради ограниченията за борба с коронавируса, ще струва 1,6 млрд. евро (1,9 млрд. долара) на месец, заяви френският финансов министър Бруно льо Мейр, цитиран от Ройтерс.

В телевизионно обръщение към нацията президентът Еманюел Макрон заяви във вторник, че страната ще започне да разхлабва блокадите заради Ковид-19 този уикенд, за да могат магазините да отворят отново в началото на празничния сезон.

Ресторантите, кафенетата, хотелите и фитнес залите обаче трябва да останат затворени, като биха могли да се възползват от необлагаеми държавни помощи в размер до 10 000 евро на месец или 20% от приходите им по същото време миналата година в лимит до 100 хил. евро.

Досега компенсацията беше ограничена до 10 000 евро на месец.

"Тази схема ще продължи, докато са в сила мерките за затваряне. Това засяга 200 хил. компании и ще струва на публичните финанси 1,6 млрд. евро на месец“, каза Льо Мер по радио "Франс Интер“.

Служител на финансовото министерство заяви пред Ройтерс, че допълнителните разходи ще бъдат покрити с марж от 5 милиарда евро, вграден в последната актуализация на бюджета за 2020 г., който беше прокаран през парламента този месец, след като Франция влезе във втора блокада за тази година.

Правителството трябваше многократно да променя бюджетните си планове тази година, тъй като разходите, свързани с ограничаването на икономическите последици от кризата, се увеличиха, пише Investor.bg.

Льо Мер заяви, че все още очаква втората по големина икономика в еврозоната да се възстанови с 6% през 2021 г., след като намали перспективите миналата седмица.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК