Швеция с нови мерки срещу Ковид-19, Франция отпуска локдауна

Англия отново минава към ограничения на местно ниво

24.11.2020 | 20:00 Редактор: Ивет Арабова

Заради големия брой заразени в Швеция властите пристъпват към нов набор от мерки. След като миналата седмица забраниха продажбата на алкохол след 22 часа вечерта, днес наложиха лимит на събиранията на публични места - до 8 души. Забраната не обхваща срещите в домашни условия. Властите призовават обаче да се ограничат до минимум. Швеция вече е най-тежко засегнатата от Ковид-19 скандинавска страна. Капацитетът в болниците е почти запълнен, но засега правителството няма намерение да налага национална карантина. 

В търсене на баланс между безопасност и облекчаване на мерките около предстоящите празници, правителствата на редица европейски страни готвят планове за поетапното излизане от рестрикции. На 2 декември Англия излиза от националната карантина и преминава отново към мерки на местно ниво. Те ще са тристепенни и ще зависят от това, колко е засегнат регионът. 

"Очакваме повече региони да попаднат под строгите мерки. Всички ние искаме да имаме Коледа и се нуждаем от това, но не можем да позволим на вируса отново да се разпространи безконтролно", заяви британският премиер Борис Джонсън.

Франция смекчава мерките срещу разпространението на ковид-19 след спад на броя на заразените.Остава в сила обявения вечерен час до 21 часа вечерта, но хората вече могат да напускат домовете си с цел развлечение. Разрешават се упражненията навън в рамките на три часа. От събота врати отварят книжарниците и магазините.Ресторантите, баровете, кафенетата остават затворени до януари, когато се очаква да бъдат подновени присъствените занятия в университетите. Президентът на страната Еманюел Макрон обяви, че ваксинирането срещу Ковид-19 във Франция ще започне в края на декември или началото на януари, като първи ще бъдат имунизирани хората с най-крехко здраве. Ако броят на заразените продължи да спада, около коледа ще има ново разхлабване на мерките.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК