В хватката на Ковид-19 - редица страни затягат мерките

Световната здравна организация предупреди, че предстоят шест тежки месеца за Европа

20.11.2020 | 19:50 Редактор: Георги Камарашев

Световната здравна организация предупреди, че предстоят шест тежки месеца за Европа. А по-строги мерки срещу коронавируса влизат в сила от днес в някои страни. Германия обмисля до дни нови ограничения. Турция забранява излизането след 20 часа в рамките на три дни. Във Франция обаче обмислят отваряне на някои от спрените бизнеси през декември.

След строгите мерки и пълното затваряне Франция обмисля отваряне на малкия или т.нар. несъществен бизнес. Страната въведе карантина на 28 октомври.

"По-конкретните дати ще бъдат дадени през следващата седмица. Стратегията за ограничаване на разпространението на Ковид-19 започва да дава резултати. Със сигурност обаче сега не е моментът да се отпускаме. Трябва да спазваме правилата и ще видим следващата седмица до каква степен около 1 декември можем да преминем към нов етап в противоепидемичните мерки", заяви френският премиер Жан Кастекс.

Така наречените "несъществени" предприятия са затворени във Франция от 30 октомври. В Гърция пък отпускането на мерките от 1 декември вече се счита за нереалистично. А Турция от днес до понеделник в сила влиза полицейски час - от 20 часа вечерта до 10 сутринта е забранено излизането. В тези три дни магазините ще работят до 20 часа. 

А от понеделник, когато свършва ваканцията на учениците, те ще учат онлайн до края на декември. До тогава затворени остават и заведенията. Детските градини остават отворени. А съседката въвежда и още една мярка - хората над 65 години и тези под 20, които не работят, не могат да излизат след 16 часа до 10 часа на следващия ден. Истанбул, Бурса и Измир са най-рисковите за момента градове. В Истанбул има квартали, в които болните са над 70%. А сръбският патриарх Ириней е починал, след като бе приет в болница с коронавирус. 

А Световната здравна организация отечете - за седмица има 29 000 смъртни случая в Европа. Зад Океана властите призоваха американците да не пътуват за Деня на благодарността.

"Никакви обстоятелства не могат да оправдаят според мен пълно затваряне на цялата страна. Мисля, че това ще е контрапродуктивно. Няма да спра икономиката, ще спра вируса", заяви Джо Байдън.

Над 200 000 са заразените в страната за ден. В Ню Йорк бяха затворени училищата, а Калифорния от утре въвежда полицейски час през нощта. Новоизбраният президент Джо Байдън е категоричен, че няма да има общонационална карантина.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК