Две ваксини срещу Ковид-19 в ЕС до края на декември?

Комисията вече има 4 договора и продължава преговори с "Модерна" и "Нова вакс"

20.11.2020 | 07:45 Редактор: Ралица Братанова
Две ваксини срещу Ковид-19 в ЕС до края на декември?

Две ваксини срещу Ковид-19 може да бъдат на пазара в края на декември. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен уточни, че това ще стане, ако те получат одобрението на Европейската агенция по лекарствата.

Тя каза това след видеоконференцията на европейските лидери. Много от тях са изразили опасения от логистични проблеми при бъдещата доставка на ваксини в страните членки и са подчертали, че трябва да сме възможно най-добре подготвени веднага след като те получат разрешение за достъп до пазара.

Фон дер Лайен припомни, че Комисията вече има 4 договора и продължава преговорите с компаниите "Модерна" и "Нова вакс". Ако приключат успешно, ЕС ще има 6 ваксини срещу коронавируса.

Лидерите са обсъдили и въпроса за взаимното признаване на резултатите от бързите антигенни тестове, които се разглеждат като допълнение към широко използваните PCR тестове, предаде БНР.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази оптимизъм, че през декември ще се постигне компромис по бюджета на ЕС и възстановителния план.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК