ЕК с пето споразумение за ваксина срещу Ковид, договорът е за 405 млн. дози

Тя се разработва по иновативната технология, базирана на информационна РНК

17.11.2020 | 18:57 Редактор: Искра Ангелова

Европейската комисия с пето споразумение за доставка на ваксина срещу Ковид-19. Става въпрос за германската биотехнологична фирма CureVac. Останалите са  AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi и Pfizer. 

Европейската комисия разширява портфолиото с бъдещи ваксини срещу Ковид-19 с препарата на още една компания - германската CureVac. Договорът е за доставка на 405 милиона дози. Ваксината се разработва по иновативната технология, базирана на информационна РНК. 

"Ако ваксината е доказано ефикасна и безопасна, всяка държава-членка ще получи ваксината по едно и също време, пропорционално и при същите условия", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Комисията вече постигна споразумения за доставка на ваксини с още 4 компании. Сред тях е и договор за 200 милиона дози от препарата на американската Pfizer и германският ѝ партньор Biontech. 

Само преди няколко дни двете компании обявиха, че във фаза 3 на клиничните изпитания, ваксината е показала 90% ефективност срещу Ковид-19. Препаратът също е разработен на базата на информационна РНК.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
palkat
преди 3 години
Борбата между отделните фирми е с голям залог. Дано не се съблазнят от това и да не подават лъжлива информация. Контролът трябва да е безкомпромисен. Сигнализирай за неуместен коментар