България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ето как действа ваксината и защо трябва да се ваксинираме

Голям брой хора трябва да имат имунен отговор, посочи проф. д-р Сорен Хайрабедян

17.11.2020 | 09:08 Редактор: Тодор Петров

Седмица след анонса на фармацевтичната компания Pfizer за 90% ефикасност на експерименталната ваксина, се появи нов сигнал за пробив. Американската компания Moderna обяви, че ваксината ѝ е показала близо 95% успеваемост срещу Ковид-19.

Директорът на Института по биология и имунология на размножаването - проф. д-р Сорен Хайрабедян, посочи в ефира на "България сутрин" какво да очакваме от ваксините срещу коронавируса.

"В случаите, в които има умерен отговор на имунната система и заболяването протича с не особена тежест, се развива имунна памет. При хора, които не могат да развият антитела в достатъчно количество, при критични ситуации се използва донорска плазма. Идеята на ваксините е именно активното създаване на такъв отговор", коментира той.

Специалистът обясни метода за създаване на ваксините. Чрез вид модифицирани вируси - вектори, се заразяват клетките. Кодира се определен белтък, като целта е впоследствие имунната система да го разпознае.

"В случая с ваксината на Moderna се използват микровезиколи, които пренасят само РНК. Внасяте молекула, подобна на всички, които клетката има. За да не заразим клетките със SARS-CoV 2, внасяме единствено малка част от кода на белтъка, с която клетките все едно са заразени. Имунната система има механизми, с които тези клетки ще започнат да представят части от белтъка на тяхната повърхност и други имунни клетки ще го разпознаят", разясни проф. д-р Хайрабедян. 

Той подчерта пред Bulgaria ON AIR, че няма 100% решение, тъй като в човечество винаги ще има известен брой хора, които няма да реагират на каквато и да е ваксина. По думите му целта е създаването на масов имунитет, който не може да бъде постигнат с преболедуване.

"Ваксинирането е начин голям брой хора да имат имунен отговор, който е по-правилен - позволяващ нормалното протичане на заболяването или превенция на такова", изтъкна проф. д-р Хайрабедян.  

Той посочи още, че в последните години се наблюдава страх от ваксиниране. Ваксината е технологията, която е извадила човечество от няколко особено тежки заболявания, категоричен е експертът. 

"Няма медицинска технология, която е 100% сигурна за всички. Въпросът е, че няма как човек да не се ваксинира, при положение, че отива в зона с особено опасна инфекция и разчита само на собствения си имунитет. Този вирус има относително ниска смъртност. При по-възрастните обаче смъртността е 20-40%", каза още събеседникът.

За изминалото денонощие страната ни постави рекорд по починали с Ковид-19 - 152-ма души. Проф. д-р Хайрабедян посочи, че патологията на вируса е такава, че организмите на хората, които стигат до тежко протичане, вече нямат възможности да се преборят.

"Много хора се самолекуват или по-късно развиват тежка клинична картина. Има редици промени, които са настъпили в организма. Каквото и да се направи, невинаги ще даде добър ефект. При положителен тест хората трябва да наблюдават как протича клиничната им картина в първата седмица, но не е добре сами да ползват антибиотик. Има опасност от тежка резистентност", обясни той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
пак обсъждат нероден Петърчоайде да дойде първо Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 3 години
Дано скоро е възможно да се закупи ваксина Сигнализирай за неуместен коментар