Германският парламент отказа изричната подкрепа за "Северен поток 2"

Християндемократите отбелязват, че проектът ще повиши ликвидността на газовия пазар на Европа

20.11.2020 | 22:56 Редактор: Георги Камарашев
Германският парламент отказа изричната подкрепа за

Германският парламент не подкрепи искане на "Алтернатива за Германия" (AfD) за проекта "Северен поток 2". От партията внесоха предложение Бундестагът да поиска от федералното правителство на страната да се ангажира с реализацията на проекта с "всички налични средства на национално, европейско и международно ниво", става ясно от стенограмата по гласуването в Бундестага.

Това искане не беше подкрепено от Комисията по икономика и енергетика в парламента и тяхното решение получи одобрението на 556 от 708 присъствали депутати в пленарната зала.

В доклада на комисията става ясно, че текстовете на AfD са били дискутирани с представители на останалите парламентарни групи в германския парламент. Позицията на водещите партии са, че "Северен поток 2" ще бъде довършен и не се налага одобрение на искането на националистическата партия.

Християндемократите отбелязват, че "Северен поток 2" ще повиши сигурността на доставките и ще повиши ликвидността на газовия пазар на Европа, което от своя страна ще повиши конкуренцията.

Социалдемократите също посочват важността на проекта и допълват, че санкциите на САЩ застрашават връзките между двете страни. "За тези констатации не се се изисква предложение на парламентарната група на AfD", заявяват те.

Четете повече по темата в Investor.bg.

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК