Увеличеният брой смъртни случаи от Ковид-19 е свързан с условията на живот и труд

Азиатците и чернокожите са по-уязвими за заразяване

13.11.2020 | 17:02 Редактор: Искра Ангелова
Увеличеният брой смъртни случаи от Ковид-19 е свързан с условията на живот и труд

Хората от африкански и азиатски произход са изложени на значително по-голям риск от заразяване с новия коронавирус, отколкото представителите на бялата раса. Това става ясно от ново проучване, авторите на което подчертават непропорционалното въздействие на болестта върху различни групи в обществото, пише британският национален ежедневник The Guardian.

Експертите са анализирали 50 научни статии, които докладват за медицински досиета на близо 19 милиона пациенти с Ковид-19. Те открили, че чернокожите хора са два пъти повече изложени на риск от заразяване с коронавирус, а азиатците са един и половина пъти повече в сравнение с представителите на европоидната раса.

Анализът, публикуван в списание EClinicalMedicine, е първият цялостен систематичен преглед на наличните изследвания, който анализира „тежестта на коронавируса“ за различните етнически групи. Около половината от материалите са публикувани в рецензирани списания, а останалите са предварителни заключения, обяснява изданието, цитирано от "Фокус".

В обзора също така се твърди, че хората от азиатски произход са по-склонни да попаднат в реанимация или да умрат от коронавирус, отколкото белите. В същото време авторите на произведението предупреждават, че тези данни все още изискват допълнително потвърждение.

Според Маниш Парик, доцент в Катедрата по инфекциозни болести в Университета в Лестър, комбинираното заключение на изследванията е, че непропорционалното въздействие на коронавируса върху чернокожите и азиатците е причинено от по-висок риск от инфекция в тези общности. Ситуацията се обяснява с редица фактори, включително по-високо ниво на лишения, т.е. невъзможността да се задоволят изцяло техните нужди, живот в по-големи домакинства, включително няколко поколения, и необходимостта да се работи по-често на обществени места.

Парик вярва, че констатациите подчертават спешната нужда от по-целенасочено разпространение на информация, за да се намали рискът от инфекция и да се насърчат хората да потърсят медицинска помощ по-рано.

Миналия месец доклад на Службата за национална статистика установи, че мъжете от африкански произход в Англия и Уелс са почти три пъти повече изложени на риск от смърт след заразяване с Ковид-19, отколкото белите мъже, а жените – два пъти. Авторите на изследването заключават, че увеличеният брой смъртни случаи е свързан с условията на живот и труд, а не със съществуващи здравословни проблеми като сърдечни заболявания и диабет, обръща внимание на The Guardian.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК