Гърция затвори границите си за туристи

В хранителните магазини и в супермаркетите е забранена продажбата на компютърна техника

11.11.2020 | 13:10 Редактор: Искра Ангелова
Гърция затвори границите си за туристи

Гърция затвори границите си за туристи от тази нощ.

През граница се пропускат само гръцки граждани, чужденци, които пребивават законно в страната и граждани на ЕС, които пътуват по бизнес, здравословни причини и други неотложни нужди, като за целта трябва да имат доказателствен документ, както и "Удостоверение за придвижване" вътре в страната.

Причината за налагане на тази мярка, която е  в сила от събота, е големият брой заболели в Северна Гърция и националната карантина в цялата страна, предаде "Труд".

Другата нова мярка е, че от днес 11.11.2020 г. всички гръцки граждани, постоянно живеещи чужденци в Гърция, собственици на имоти, както и туристи, които се прибират, задължително трябва да покажат на граница при напускане на страната валиден QR код, попълнен най-малко 24 часа преди пътуване.

QR код вече е задължителен при влизане и при излизане от Гърция, без значение от транспорта.

За българските граждани, които влизат в Гърция, е необходимо да представят на граница "Удостоверение за движение", както и следните документи: Данъчна декларация от последната година; Договор за наем; Разрешително за пребиваване; Е 9, за собственост на имот.

Националната карантина в Гърция е до 30 ноември. В страната е в сила и ограничение за гражданските полети. Забранени са полетите от повечето държави извън ЕС, а пътниците от позволените полети ще влизат в Гърция само с отрицателен тест за коронавирус.

До края на месеца всички пристигащи от чужбина пътници трябва да представят отрицателен тест за Ковид-19, направен 72 часа преди пристигането и QR код.

От днес - 11 ноември в хранителните магазини и в супермаркетите е забранена продажбата на компютри, компютърна техника и софтуер, телекомуникационно оборудване, аудио и видеотехника, произведения от текстил, килими, електрически домакински уреди, мебели, полилеи и други предмети за домакинството, книги, играчки, облекла и обувки.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК