Републиканците гневни от резултатите, заведоха дела в 5 щата

В мнозинството от случаите жалбите вече са отхвърлени

10.11.2020 | 13:15 Редактор: Георги Камарашев
Републиканците гневни от резултатите, заведоха дела в 5 щата

Предизборният щаб на настоящия държавен глава на САЩ Доналд Тръмп и представители на Републиканската партия заведоха поредица дела, за да оспорят процеса на преброяване на гласовете в поне пет щата след президентските избори, съобщава ТАСС.

В мнозинството от случаите жалбите вече са отхвърлени. В други броят на въпросните бюлетини все още не може да наклони везните в полза на настоящия стопанин на Белия дом.

Съдебни дела са инициирани в Пенсилвания, Мичиган, Джорджия, Аризона и Невада, в които разликата между двамата опоненти е несъществена. В повечето случаи става дума или за искане за спиране на обработката на бюлетини, изпратени по пощата, или за различни нарушения при преброяването, включително възпрепятстване на работата на наблюдателите.

Републиканците са недоволни от резултатите в щата Пенсилвания, който донесе на Байдън 20-те електорални гласа, необходими за победа. Искове за гласуване в този щат са подадени не само до няколко местни съдилища, но и до Върховния съд на САЩ, информира БГНЕС.

Основната борба се върти около въпроса дали бюлетините, изпратени по пощата и получени в избирателните секции след затварянето им на 3 ноември, трябва да бъдат приети за преброяване. Две отделни дела са заведени пред Върховния съд на САЩ с цел забрана на признаването на бюлетините, пристигнали повече от три дни след края на гласуването. Преди това те бяха разрешени от Върховния съд на Пенсилвания. Републиканците смятат това решение за противоконституционно.

Снимка: Ash Ponders/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
И двамата кандидати са олеле майко Сигнализирай за неуместен коментар