Гърция под карантина от събота, криза в Италия за интензивни легла

48 милиона са вече случаите на заразени с Ковид-19 по света

05.11.2020 | 13:43 Редактор: Ивет Арабова

В Европа няколко държави от днес отново са под карантина и с вечерен час. Гърция стана поредната европейска държава, която налага карантина. Тя влиза в сила от събота. 48 милиона души вече са заразените с коронавирус по света.

От днес до 2 декември в Англия влиза в сила национална карантина. В продължение на 4 седмици хората ще излизат само за работа, за да спортуват или пазаруват. Университети и училища остават отворени. Всички заведения преустановяват работа. Затварят фитнес зали и магазини, които не предлагат стоки от първа необходимост.

За да се избегнат съкращения, бизнесът призова властите да удължат правителствената схема за финансова помощ до пролетта. С нея държавата поема 80% от заплатите на работниците. 

"Искам да се извиня на всички вас, които изпитвате разочарованието и кошмара на Ковид реалността. Знам колко ви е трудно и съм възхитен от решителността, която проявихте, за да минете през тази криза", каза британският премиер Борис Джонсън. 

Италианското правителство предупреди, че до края на ноември интензивните легла в страната ще са заети. В опит това да се предотврати беше въведен вечерен час в страната. Хората няма да излизат от домовете си от 10 вечерта до 5 сутринта.

Страната е разделена и на три зони според степента на риск. В червената, където са наложени и най-строгите мерки, попадат 4 области, сред които е Ломбардия. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК