Отблъсна ли Тръмп американците и обедини ли врагове срещу себе си?

Илия Лазаров и Любомир Стефанов коментират изборите в САЩ

03.11.2020 | 22:10 Редактор: Ралица Братанова

Белязана от разделение и напрежение, битката за Белия дом е определяна като историческа. Рекорден брой американци гласуваха по пощата, а социологическите проучвания дават преднина на Джо Байдън пред президента Доналд Тръмп.

"Въпросът е всички тези милиони, които гласуват по пощата, на какво е белег. Данните казват, че изборите се движат с динамика, а кой ще спечели, ще решат избирателите", коментира политологът Любомир Стефанов в "Денят ON AIR".

Според международния анализатор Илия Лазаров вотът в САЩ е многопластов.

"Срещат се две части на Америка - и двете крайбрежия ще гласуват в полза на демократите, а централната част - в полза на Тръмп", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Според него американският президент е допуснал грешки и е обединил доста врагове срещу себе си.

"Грешката на Тръмп е, че успя да свърши много работа за демократите, отблъсквайки хора, а не привличайки ги. Може да се окаже, че хората няма да гласуват за Байдън, а против Тръмп", допълни политологът.

По думите на Лазаров, за България и Европа победа на Байдън означава по-голяма активизация на НАТО и по-голяма конфронтация с Русия

"При Тръмп е много по-икономизирана политиката, при него се разглежда като бизнес", отбеляза той.

Експертите коментираха и терористичната атака във Виена.

"Поредна криминална, варварска проява. Тези хора, които продължават да извършват безумия, никой не може да ги оправдава. Те смятат, че ще ни уплашат. Няма да се поддадем", категоричен бе Любомир Стефанов.

Според него тези хора ще бъдат хванати и ще лежат в затвора.

"Това са момчета, които са второ, трето, четвърто поколение - родени в Европа, но те не се интегрират. Трябва да има ясни правила как християнството и ислямът съжителстват", смята Лазаров.

Според него противодействието на този тероризъм изисква интеграция в сферата на службите за сигурност.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК