Рекорден брой американци решиха да гласуват по пощата

Доналд Тръмп многократно заяви, че системата е предпоставка за манипулации

03.11.2020 | 19:58 Редактор: Ралица Братанова

Символичното начало на изборния ден в Съединените щати беше даден в Диксвил Ноч, Ню Хемшир в полунощ. Петима от общо 12-те му жители гласуваха единодушно за демократа Джо Байдън.

Няколко часа по-късно отвориха и избирателните секции в източните щати, а милиони се отправиха към тях, за да дадат своя вот за следващия американски президент. 

Белязана от разделение и напрежение - битката за Белия дом е определяна като историческа. Изходът от изборите се разглежда като референдум за президента Доналд Тръмп и широко критикуваната му политика - най-вече по отношение на расизма и пандемията от Ковид-19. 

За българите в Съединените щати вотът също е ключов за бъдещето им.

Заради коронавируса 100 милиона души упражниха правото си на вот предварително. Много от тях избраха да гласуват по пощата, което стана повод за поредния остър сблъсък между лагерите на демократите и републиканците. 

Доналд Тръмп многократно заяви, че системата е предпоставка за манипулации. Неговите привърженици също са убедени в това. 

Ако Доналд Тръмп не спечели втори мандат ще се превърне в първия действащ президент, който е загубил битка за преизбиране след Джордж Буш през 1992 г.

Вижте още в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК