Италия подготвя нов пакет от стимули за компаниите, засегнати от пандемията

Стойността им ще бъде поне 1,5 милиарда евро

03.11.2020 | 16:20 Редактор: Ралица Братанова
Италия подготвя нов пакет от стимули за компаниите, засегнати от пандемията

Италианското правителство подготвя нов пакет от стимули за поне 1,5 милиарда евро (1,8 милиарда долара) за компаниите, ударени от новата вълна на затваряния с цел преустановяване на разпространението на коронавируса, заявиха запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Последният указ на Италия, който може да бъде обявен от премиера Джузепе Конте още във вторник, ще доведе до затваряния на редица бизнеси в най-засегнатите региони на страната, включително голяма част от индустриалния северен регион, посочват запознатите източници, пожелали да запазят анонимност.

Всички несъществени търговски дейности ще бъдат затворени в регионите на Ломбардия, Пиемонт и Калабрия, посочват още запознатите лица.

Основните услуги, включително във фармацевтичния сектор и на супермаркетите, ще останат достъпни, както и производствените операции в заводите, добавят те. Повечето от останалите категории, включително барове, ресторанти и фризьорски салони, ще бъдат затворени. Други ограничения могат да включват преминаването към онлайн обучение на учениците от гимназиален етап и студентите, пише BloombergTV.bg.

Конте избра регионален подход на фона на разпространението на вируса, докато правителството се бори да избегне повторното въвеждане на пълна национална блокада, подобна на тази от миналата пролет, която нанесе тежък удар на икономиката.

“Регионите с най-високо ниво на предаване на заразата ще са обект на по-строги мерки според тристепенната система”, заяви Конте в парламента в понеделник. Ограниченията ще включват въвеждането на полицейски час, като според запознати източници коалицията може да постигне компромис началото му да започва в 21.00 часа.

Пет региона могат да попаднат в “червената” категория, което ще значи, че те са обект на по-строги мерки, съобщи la Repubblica във вторник. В допълнение към Ломбардия и Пиемонт - които заедно представляват значителна част от индустриалния север на страната, както и Калабрия в Южна Италия, автономните области Трентино-Алто Адидже и Вале д'Аоста също ще бъдат червени зони, сочи информация на ежедневника.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК