СЗО: Хората са уморени, искат да се върнат към нормалния живот

"Ситуацията с коронавируса в Европа е много сложна", заявиха от организацията

02.11.2020 | 23:20 Редактор: Искра Ангелова
СЗО: Хората са уморени, искат да се върнат към нормалния живот

Властите на много европейски държави са изправени пред много трудна ситуация в борбата срещу пандемията на коронавируса. Това обяви в понеделник на брифинг директорът на спешната програма на СЗО Майкъл Райън, цитиран от руското издание "Известия".

Според него правителствата трябва да поемат контрола над вируса и в същото време те са силно ограничени в необходимите мерки. Той обясни, че СЗО се отнася с разбиране към протестите в Европа.

"Очевидно е, че хората са объркани, уморени са и искат да се върнат към нормалния живот", каза експертът по време на предаването на страницата на СЗО в Twitter.

"Хората имат право да поставят под съмнение мерките, предприети от властите. Важно е правителствата да ги изслушват и да поддържат връзка с населението", добави Райън, цитиран от "Фокус".

Епицентърът на разпространението на коронавируса се премести от Северна Европа в европейските страни. Нараства броят на случаите от няколко седмици, властите въвеждат ограничителни мерки. Образователните институции, търговските центрове се затварят, някои държави въведоха пълен локдаун.

В средата на октомври италианският съвет на министрите одобри пакет от нови мерки, насочени към ограничаване разпространението на коронавируса в страната, пише Gazeta.ru. На 30 октомври ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че здравната система в целия Европейски съюз е претоварена.

На 30 октомври генералният директор на СЗО Тедрос Адан Гебреесус изрази загриженост, че хората, излекувани от Ковид-19, остават в дългосрочен план с последствия, които засягат функционирането на организма.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
5 rate up comment rate down comment 1
Пепита
преди 3 години
1
4 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години