Пълна карантина за 2 седмици в Солун и Серес, ще се излиза само с SMS

Ще работят супермаркетите, аптеките и бензиностанциите

02.11.2020 | 16:51 Редактор: Ивет Арабова

От днес милиони европейци отново се намират под карантина. Белгия и Германия затвориха заведения, фризьорски салони и спортни центрове. 

От утре строги мерки и в Гърция. Страната ще бъде разделена на две зони - "жълта" и "червена". За две седмици Солун и Серес ще бъдат под строга карантина. Заведенията затварят, а хората ще могат да излизат само за работа или по здравословни причини. Властите ще изискват SMS, удостоверяващ причината за напускането на дома. Полетите от и до Солун се анулират, освен ако не са крайно необходими. Към момента забраната за преминаване на "Промахон“ е от 00:30 ч. до 5:00 ч. сутринта, с изключение на товарните превози.

Строгите ограничения в Германия ще важат поне месец. Затворени са всички заведения, спортни и културни центрове. Навън е позволено събирането на не повече от 10 души. Рестрикциите бяха посрещнати с протести. Засега границите на Германия остават отворени, но България попадна в списъка с рискови зони. Властите ще изискват от българските граждани 14-дневна карантина или отрицателен PCR тест. 

По-строги мерки в Белгия - най-засегнатата страна в Европейския съюз от втората вълна на Ковид-19. Затворени са заведенията, в сила е и полицейски час. Работата от вкъщи е задължителна за всички компании, които могат да си го позволят. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК