Случващото се в Нагорни Карабах е трагедия, заяви Папата

Споровете не могат да се решават по насилствен начин, каза Светият отец

01.11.2020 | 21:10 Редактор: Юлия Христова
Случващото се в Нагорни Карабах е трагедия, заяви Папата

Папа Франциск нарече трагедия случващото се в Нагорни Карабах и призова страните в конфликта да престанат да проливат кръвта на невинни хора, предадоха световните медии.

В деня на празника Вси светии няма да забравим и случващото се в Нагорни Карабах, където има въоръжен конфликт, прекъсван от кратни примирия. Все повече стават разрушените домове, инфраструктура и религиозни обекти там. Бойните действия все повече засягат цивилното население. Това е трагедия, каза папата в неделната си проповед на площад "Свети Петър". 

Искам отново да се обърна към отговорните страни и да ги призова да направят всичко възможно проливането на кръвта на невинни хора да спре незабавно. Споровете не могат да се решават по насилствен начин, а само по пътя на преговорите със съдействието на международната общност. Изразя солидарност с всички страдащи и призовавам всички светии да върнат мира в района, каза Светият отец.

Диалогът трябва да бъде главният инструмент за решаване на конфликти в съвременния свят, заяви папа Франциск и интервю за днешния брой на сръбския в. "Политика", дадено по повод 100 години от установяване на дипломатически отношения между Сърбия и Ватикана, предаде ТАСС.

"Диалогът е един от най-добрите инструменти, които имаме, за да разрешим всички конфликти, с които се сблъскваме", каза папа Франциск. Той добави, че в наше време много хора смятат, че омразата и насилието са бърз и ефективен начин за решаване на конфликтите, но единственото, което постигат, е спирала на още по-голямо насилие. Папата каза още, че наличието на добросъседски отношения между народите с различна религия е основна предпоставка за разрушаване на всякаква идеологическа изолация на културите и религиите, пише "Монитор".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК