Рекорден брой заразени с Ковид-19 в Германия, Италия и САЩ

Във Франция националната карантина влезе в сила, а в Гърция тя е само в няколко области

30.10.2020 | 13:38 Редактор: Георги Камарашев

Над 45 млн. са заразените с коронавирус по света. Починалите досега са над 1.1 млн. Редица страни отбелязаха най-големия си брой нови случаи от началото на епидемията. Във Франция националната карантина влезе в сила, а в Гърция тя е само в няколко области. Властите ще се опитат да не затворят цялата страна.

Германия регистрира рекордните над 18 000 случая на коронавирус за денонощие. От понеделник там влиза в сила частична карантина за период от четири седмици. Ресторантите, спортните и културните обекти ще бъдат затворени. Италия също отбеляза най-много болни за денонощие - над 26 800. Рекорд и в Съединените щати - прагът от 90 000 заразени за ден беше надминат.

Французите вече могат да напускат дома си само за да пазаруват храна и лекарства, да отидат на работа или по неотложни семейни причини. Училищата обаче остават отворени, а децата над шест години обаче ще трябва да носят маски. Университетите няма да работят. Кафета и ресторанти също. Разрешава се също така излизането за тренировка един път на ден за час. Мерките ще останат в сила до 1 декември. 

В последните часове преди влизането в сила на ограниченията се образуваха огромни задръствания в столицата и големите градове, както и опашки по магазините. Заведенията и фризьорските салони бяха препълнени. А френското правителство ще въведе данъчно облекчение за собственици на имоти, за да опростят част от наема на затворени компании. 

От новата мярка ще се възползват компании с под 250 души персонал, както и хотели и ресторанти. Всеки собственик на имот, който от октомври до декември тази година опрости наема поне за месец, ще получи данъчен кредит, равняващ се на 30 процента от опростения наем. За всеки месец от карантината е предвидена финансова помощ в размер на 15 млрд. евро. Това ще доведе до по-малък спад на икономическата дейност. 

Карантина е въведена в гръцки области в близост до границата с България - Серес, Солун и Родопи. Задължително е носенето на маска, вечерният час е от половин час след полунощ до 5 ч. сутринта. Заведенията затварят в полунощ, допускат се само до трима души в автомобилите и то с маски.

А на Острова се засилват очакванията, че ще бъде въведена пълна общонационална карантина. Проучване показа, че правителственият призив "Да се храним навън, за да помогнем на заведенията" е довел до увеличаване на случаите на заразявания.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК