В хватката на Ковид-19: Рекорден брой починали в Европа

Най-много жертви са във Франция, Испания, Великобритания и Холандия

28.10.2020 | 13:30 Редактор: Искра Ангелова

Коронавирусът продължава да настъпва и по света. Три милиона са заразените за седмица, а в Европа - черен рекорд по смъртни случаи. Близо 3 милиона са заразените с коронавирус за седмица. А в Европа Световната здравна организация отчита рекордна смъртност. 

Гърция пък затваря граничен пункт "Кулата-Промахон" от полунощ до 5 сутринта за чужденци.

Само за седмица заболелите в Европа са над 1,300 млн. А с 40% са се увеличили смъртните случаи за 7 дни. Най-много са починалите във Франция, Испания, Великобритания, Холандия и Русия. 

Рязък ръст на жертвите на вируса има и в Италия, където заразените за последното денонощие са повече от 22 000. А ефектът от мерките, които прилагат сега страните, ще дадат резултат след две седмици. За такъв срок ще опита да промени тенденцията и Гърция.

"Ситуацията очевидно е по-лоша от началото на пандемията, но се борим да предотвратим налагане на нова карантина. Това, което тревожи комитета, е бързото разпространение на коронавируса сред младите хора. С математическа точност от две до три седмици тази огромна дисперсия при младите хора ще се предаде на възрастните и това е проблемът", каза специалистът по инфекциозни болести Сотирис Циодрас.

На пореден протест срещу ограниченията, прераснал в насилие, излязоха в различни части на Италия. В Рим крайнодесни палиха кофи. А правителството отпуска над 5 милиарда евро за подпомагане на най-засегнатите професии. 

Премиерът заяви, че затварянето на заведения и услуги е с цел да се избегне национална карантина. 

Вижте повече във видеото.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК