Гърция затваря границата за пътуване през нощта заради заразата

В страната се наблюдава ръст на заболеваемост от коронавирус

28.10.2020 | 12:13 Редактор: Искра Ангелова
Гърция затваря границата за пътуване през нощта заради заразата

Гърция затваря ГКПП "Кулата-Промахон" от 0.00 ч до 05.00 ч. Разпореждането вече е в сила. През този период от време няма да се пропускат пътуващи. Това е единственият граничен пункт, през който пътуват туристи. 

Във връзка с усложнената обстановка от Ковид-19, през ГКПП "Промахон" ще бъдат пропускани само гръцки граждани с леки автомобили и автобуси и товарни камиони.  

Причината е, че в Гърция, както и във всички държави от Западните Балкани, през последните седмици се наблюдава ръст на заболеваемост от коронавирус. Вчера бе регистриран абсолютен рекорд новозаразени с коронавирус от 1259 души и 12 починали и 102 интубирани.

На брифинг специалистът по инфекциозни болести Сотирис Циодрас даде срок от две седмици да се обърне негативния образ на пандемията, като посочи, наред с други неща, че трябва да спрем да използваме думата "отговорност" и да се обърнем към съвестта на всички нас, информира "Труд".

"Ситуацията очевидно е по-лоша от началото на пандемията, но се борим да предотвратим налагане на нова карантина. Това, което тревожи комитета, е бързото разпространение на коронавируса сред младите хора. С математическа точност от две до три седмици тази огромна дисперсия при младите хора ще се предаде на възрастните и това е проблема. Предстоят ни две седмици. Нека избягваме възможностите за предаване на заразата", каза Сотирис Циодрас.

Позовавайки се на примера на Швейцария, Сотирис Циодрас подчерта, че "Швейцария има 28% положителност! Започна с 500 случая преди 15 дни и бързо достигна 6 000-7 000. В момента Гърция има 4,4% положителност, но постепенно се констатира увеличение. От 3% преди 10-15 дни, ден след ден тя се покачва", отбелязва инфекциозният специалист.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК