Блокадата и кризата в Мианмар: Хората нямат доходи, ядат змии и плъхове

Страната е едно от най-големите огнища на Ковид-19 в Югоизточна Азия

25.10.2020 | 10:03 Редактор: Ивет Арабова
Блокадата и кризата в Мианмар: Хората нямат доходи, ядат змии и плъхове

След първата вълна на Ковид-19 в Мианмар през март 36-годишната Ма Суу е принудена за затвори щанда си, на който продава салати. Жената залага всичките си бижута и злато, за да купи храна за семейството си. По време на втората вълна на пандемията през септември правителството отново издаде заповед хората да стоят по домовете си. Ма Суу отново трябвало да затвори малкия си бизнес и разпродала дрехи, чинии и посуда, съобщава Ройтерс.

Тя вече няма какво да продава и съпругът ѝ прибягва до търсене на храна в откритите канали край бедния квартал, в който живеят. 

"Хората ядат плъхове и змии. Нямаме доходи и трябва да се храним така, за да не остават децата ни гладни", споделя през сълзи Ма Суу.

С повече от 40 000 случая и над 1000 починали Мианмар е едно от най-големите огнища на Ковид-19 в Югоизточна Азия. Блокадата в град Янгон остави хиляди хора като Маа Суу без работа и подкрепа. Мят Мин Ту - член на управляващата партия от региона, обясни, че държавни помощи и дарения се разпределят, но те не могат да стигнат за всички хора в нужда.

Още преди началото на пандемията 1/3 от 53-те милиона жители на Мианмар беше считана като "силно уязвима" от изпадане в бедност. Правителството на страната предлага на бедните домакинства еднократен хранителен пакет и три безвъзмездни парични помощи от по 15 долара, но семействата казват, че това е абсолютно недостатъчно.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Иван Боянов
преди 3 години
Така ни спасяват от лъжливата болест Сигнализирай за неуместен коментар